Cafébaas uit Torhout schuldig aan dodelijke val klant: zes maanden cel met uitstel

Redactie KW

De zaakvoerder van het populaire jongerencafé Café 57 in de Stationsstraat in Torhout is in de Brugse rechtbank schuldig bevonden aan de dodelijke valpartij van een Roemeense stamgast. De rechter gaf hem zes maanden celstraf met uitstel en een effectieve geldboete van 600 euro.

Op 25 oktober 2015 werkte zaakvoerder Giovanni Vanhaerens (37) van Café 57 een lastige klant hardhandig buiten. Vanhaerens gaf hem een stevige duw en door een speling van het lot vloog de man tegen een andere klant, een 48-jarige Roemeen die voor enkele maanden in België kwam werken.

Die kwam met zijn hoofd tegen de stoeprand terecht en belandde met een hersenbloeding in het ziekenhuis. Daar overleed hij een paar dagen later.

Opzettelijke duw

Het parket besliste om de cafébaas te vervolgen voor opzettelijke slagen en verwondingen aan de lastige klant én aan de Roemeen. “De duw aan de dronken klant was opzettelijk, dus is ook wat volgde opzettelijk”, redeneerde de procureur.

De rechter volgde die redenering dinsdag in zijn vonnis. “Op het moment van de fatale duw wist de beklaagde dat er zich nog een of meerdere personen op de stoep bevonden, zodat de gevolgen van zijn gewelddadig optreden helemaal niet zo onvoorzienbaar of onvermijdbaar waren als hij wil doen geloven”, klonk het.

In beroep?

Giovanni Vanhaerens zelf deed de feiten af als een stom ongeluk en had de vrijspraak gevraagd. Hij kan nog in beroep gaan. De nabestaanden van de Roemeen, onder wie de weduwe, hadden een fikse schadevergoeding gevraagd. Maar de rechter stelde het burgerlijke luik van de zaak uit omdat de weduwe haar band met het slachtoffer onvoldoende aantoonde.

Ook de andere nabestaanden toonden hun verwantschap onvoldoende aan volgens de rechter omdat de kopieën van hun identiteitskaarten onleesbaar zijn.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier