Cafébaas Tom Sintobin uit Izegem doet het nu ook als zanger

Tom Sintobin van café De Koornmarkt (links) en dirigent Wouter Loose van Vrede en Eendracht Kachtem bereiden hun concert voor. © (Foto Frank)
Philippe Verhaest

Tom Sintobin, het gezicht van café De Koornmarkt, waagt zich aan de uitdaging van zijn leven. Eind april treedt hij twee keer op met de Kachtemse harmonie Vrede en Eendracht. “Mijn voorbereiding? Een periode zonder alcohol en enkele kilo’s afvallen. Optreden is immers topsport”, zegt hij.

De liefde voor het zingen kreeg Tom Sintobin (48) alvast niet met de paplepel binnen. “Van mijn ouders heb ik het niet geërfd”, glimlacht hij. “Maar voor de een of andere reden doe ik het wel graag. Eigenlijk is het meer een uit de hand gelopen hobby. Zo’n vijftien jaar geleden musiceerde ik af en toe met een bevriende pianist, Bjorn Thienpont. Maar onze sessie hielden we altijd binnenskamers. Maar toen vertelde Miguel Bossuyt, toenmalig organisator van de Patersmarkt, dat de band voor de opening van het evenement was weggevallen. Ik bood meteen mijn hulp aan en voor ik het goed en wel besefte stonden Bjorn en ik op het podium. Ik was enorm zenuwachtig. Wat wil je ook, vanuit het niets moest ik optreden voor zo’n tweehonderd man. Maar het viel bijzonder goed mee.”

Sindsdien staat Tom regelmatig op de planken. “Ik heb al tal van feestjes opgeluisterd en zelfs op uitvaartplechtigheden gezongen. Ik stond ook al twee keer op de planken tijdens ‘Izegem Zomert’, waar ik het voorprogramma van Clouseau en Belle Perez voor mijn rekening mocht nemen. Dat was toch wel even kicken, maar tegelijk loop ik ook niet met mijn zangkunsten te koop. Zo treed ik maar één keer per jaar op in mijn eigen zaak, tijdens een aperitiefconcert in december. Je moet je eigen klanten ook niet wegjagen, hé”, relativeert Tom zichzelf.

‘t Sok als muziektempel

Na al die jaren is zingen voor Tom pure ontspanning geworden. “Op het podium kan ik volledig mezelf zijn, hoewel er telkens een gezonde spanning hangt. Maar ik geniet ervan om mensen te entertainen.”

Nu waagt Tom zich aan een nieuwe stap in zijn zangcarrière. “Noem het gerust de grootste uitdaging die ik ooit heb aangegaan”, grijnst hij. Samen met de Koninklijke Fanfare Vrede en Eendracht uit Kachtem zal Tom twee dagen lang ‘t Sok omtoveren in een ware muziektempel.

Onder leiding van dirigent Wouter Loose (40) en een vijftigkoppig orkest zal Tom de crooner in zich naar boven halen, maar ook populaire nummers brengen. “Het idee voor een samenwerking met Tom komt van onze bugelspeler Piet Verbeke”, verduidelijkt Wouter. “Hij is goeie klant bij Tom en vertelde ons over zijn zangkunsten. Tijdens het meest recente aperitiefconcert hebben we Tom aan het werk gehoord en we waren meteen verkocht. Hij heeft echt een prachtige stem.”

Het concert is in twee delen opgesplitst. “Eerst begeleiden wij Tom en brengt hij nummers van onder andere Frank Sinatra en Michael Bublé, na de pauze gaat Tom verder met een gelegenheidsband die rond Dominiek De Decker opgebouwd is”, vervolgt Tom. “Ik ben nu al vijf jaar dirigent bij Vrede en Eendracht, maar naar dit project kijk ik enorm uit. Ook wij verleggen hiermee onze grenzen.”

“Vriendschap met de fanfare wordt almaar hechter. Volgend jaar staan we in het Sportpaleis!”

Tom knikt. “Het wordt een huzarenstukje, eind april. Maar dit avontuur valt nu al geweldig goed mee. Of er een vervolg in zit? Laat ons zeggen dat de vriendschap met Vrede en Eendracht alleen maar hechter aan het worden is. We zien wel wat de toekomst brengt.”

Ondertussen bereidt Tom zich minutieus voor op het dubbelconcert. “Ik plan nog een periode zonder alcohol en wil ook wat meer sporten om enkele kilo’s te verliezen en mijn conditie op te krikken. Zowel mijn stem als ikzelf moeten in topvorm zijn. Twee dagen na elkaar optreden en het beste van jezelf geven, dat is topsport.”

Vijftien jaar geleden had Tom nooit durven dromen dat hij ooit twee dagen lang met een echt orkest het podium zou delen. “Het is inderdaad een onwaarschijnlijk verhaal. Misschien componeren we na de shows nog wel samen een eigen nummer? En volgend jaar gaan we voor het Sportpaleis!”, grapt Tom.

Wouter knikt. “We hebben eerder al met Günther Neefs en Barbara Dex opgetreden, maar nu krijgen we de kans om The Voice van Izegem te begeleiden. Het wordt top!”

Tom Sintobin in Concert: zaterdag 28 april om 20 uur en zondag 29 april om 17 uur in ‘t Sok in Kachtem. Kaarten kosten 12 euro in voorverkoop en 15 euro aan de deur. Verkrijgbaar in De Koornmarkt en via kaarten@fanfarekachtem.be. Presentatie: Johan Vandoorne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier