Café uit Knokke veroordeeld voor geluidsoverlast: “Ik hoop eindelijk rust te vinden”

"Ik hoop dat ik eindelijk rust kan vinden", aldus Ben Deckers.
Redactie KW

De zaakvoerder van het populaire nachtcafé ‘Piano Bar’ op de Canadasquare in Knokke is veroordeeld voor aanhoudende geluidsoverlast. Ben Deckers (56) woont al jarenlang boven het café en kreeg 2.500 euro schadevergoeding toegewezen. Opmerkelijk: in het verleden vroeg én kreeg de man al schadevergoedingen van de zaakvoerder van Chagall’s, de pub vlak ernaast.

Het is de laatste weken uitzonderlijk stil op het appartement van Ben Deckers (56) langs de Canadasquare in Knokke. Bonkende beats, schreeuwende mensen of zatte oerkreten: het is (voorlopig) allemaal verleden tijd. “Voor de gemiddelde mens de normaalste zaak van de wereld. Maar geloof me: voor mij is het een héél grote opluchting”, getuigt Ben.

De man heeft al twintig jaar een appartement boven Chagall’s Pub en de Piano Bar. Pas in 2013 ging hij er permanent wonen. Wat volgde was een lange reeks rechtszaken en procedures om de aanhoudende geluidsoverlast tegen te gaan. “Het ging zo ver dat ik zelfs moest veranderen van werk. Om 6 uur ‘s ochtends opstaan was gewoon onmogelijk geworden door het aanhoudende lawaai tijdens de nacht”, vertelde Deckers eerder. Maandagochtend stond hij opnieuw voor de rechter.

Schadevergoeding

“Nadat het ene café (Chagall’s Pub, red.) eindelijk isolatie plaatste, deed het andere (de Piano Bar, red.) er nog een schepje bovenop. Zij zetten de volumeknop extra open om klanten te lokken“, zucht Ben.

De vijftiger zag geen andere optie dan blijven de politie te bellen. “Talloze keren kwamen ze langs. Ik zag geen andere oplossing dan opnieuw een schadevergoeding vragen. Ondertussen probeerde ik ook de gemeente te overtuigen om actie te ondernemen.”

Ben Deckers heeft al twintig jaar een appartement boven Chagall's Pub en de Piano Bar.
Ben Deckers heeft al twintig jaar een appartement boven Chagall’s Pub en de Piano Bar.© MM

Deckers kreeg maandagochtend een schadevergoeding toegewezen van 2.500 euro. De Brugse politierechter moest bovendien een straf uitspreken voor twee gevallen van geluidsoverlast in het populaire nachtcafé. De zaakvoerder van de Piano Bar kreeg alles bij elkaar 400 euro boete. Ondertussen lijkt de zaak zich na jarenlang geruzie en discussie eindelijk naar een definitieve oplossing te slepen. Sinds december was er van enige overlast geen sprake meer. “Ik hoop echt dat het zo blijft. Dan kan ik eindelijk rust vinden”, aldus Ben Deckers.

Akoestisch onderzoek

Bij het gemeentebestuur zijn ze op de hoogte van de aanhoudende problemen op de Canadasquare. “We hebben voor beide zaken een akoestisch onderzoek bevolen”, zegt schepen van Milieu Annie Vandenbussche (Gemeentebelangen). “Ondertussen zijn de werken in Chagall’s Pub afgerond en is er volledige isolatie voorzien. Bij de buren moeten nog verschillende werken gebeuren. Als gemeente kijken we er nauwgezet op toe dat, zeker bij klachten van omwonenden, de regels gerespecteerd worden.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier