Café Louis in Rekkem, waar Frans overheerst en het WK op La Une wordt gevolgd

Stéphanie Hayem runt café Louis op het Paradijs. © WO
Redactie KW

Een toevallige passant die nietsvermoedend Café Louis binnenstapt om zijn dorst te lessen waant zich plots in Frankrijk als hij er een pintje bestelt. Met een ravissante Française achter de toog is Frans de voertaal in het café. En dus haalde de reporter van dienst voor één keer zijn beste schoolfrans boven.

Café Louis, meer dan 100 jaar oud en genoemd naar de eerste cafébaas Louis Rys, ligt schuin tegenover de Maagd der Armenkerk op de wijk Paradijs. Wie zich op het terras voor het café neervlijt, kan zich vergapen aan de grazende koeien aan de overkant van de straat en krijgt bij zijn drankje een prachtig landschap met glooiende velden en weiden gratis aangeboden.

Meer dan 10 maanden stond het café in de Schelpenstraat leeg toen Stéphanie Hayem (42), een blonde Française uit de nabijgelegen Noord-Franse industriestad Tourcoing er neerstreek. “Ik werkte in een nachtcafé, toen de brouwer me vroeg of ik geen zin had om hier in Rekkem een café uit te baten. Zo ben ik vorig jaar hier terechtgekomen. Het café kreeg wel eerst een opfrisbeurt, want alles was hier oranje”, lacht Stéphanie.

Petanquebanen

Door de maandenlange sluiting zochten de clubs die er gevestigd waren andere oorden op. Enkel Veloclub Sportieve Hoop bleef trouw aan café Louis. Logisch eigenlijk, want de aankomstlijn van enkele wielerkoersen ligt pal voor het café.

“Ik probeer het verenigingsleven in het café weer geleidelijk aan op te bouwen”, vertelt de cafébazin. “Er is alvast een poolbiljart en achter het café liggen drie petanquebanen. Af en toe organiseer ik een karaoke-avond en met Paradijskermis is er barbecue. Op zaterdag- en zondagmiddag trakteer ik de klanten dan weer op allerlei kleine hapjes, gaande van saucisson tot kaasjes en kleine croque monsieurs. Tijdens de week is het café open van 10 tot 13 uur en vanaf 16.30 uur. Tijdens het weekend zijn we vanaf 10 uur doorlopend open, de wekelijkse sluitingsdag is op vrijdag”, aldus Stéphanie.

Ronaldo

In het café heerst een gemoedelijke en vriendschappelijke sfeer. Aan de toog zitten Fransen en Belgen ‘tous ensemble’ broederlijk naast elkaar. “De bazin is gemaakt om café te houden. Dankzij haar praat iedereen hier met iedereen”, weet een buurtbewoner.

“Mijn stamgasten zijn vriendelijke mensen”, beseft Stéphanie. “Ik spreek geen woord Nederlands, maar ik wil het wel graag leren. Gelukkig doen de klanten daar niet moeilijk over. De wijk ‘t Paradijs is grotendeels tweetalig en de Vlamingen passen zich probleemloos aan mij aan.” Jean-Jacques Goldman weerklinkt door de boxen en enkele voetballiefhebbers volgen aandachtig de wereldbeker voetbal op tv. Niet op Eén, maar wel op La Une. “Zelf ken ik niet veel van voetbal, maar ik val op Ronaldo en dus mag Portugal gerust wereldkampioen worden”, besluit de bazin van Café Louis.

(Carlos Berghman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier