Cabaretier Gerard Vermeersch krijgt een straat in Ieper

Foto Gerard Vermeersch-confrerie
Redactie KW

De gemeenteraad van Ieper keurde het voorstel om in Ieper een Vermeerschstraat’ te creëren definitief goed.

De straat wordt genoemd naar de Ieperse cabaretier Gerard Vermeersch. Het gaat om de straat die uitkomt op de Crescendostraat op de wijk Capucienen in Ieper.

Van de Kruusstraote

Gerard Vermeersch (1923-1974) was op de wijk Capucienen, maar in zijn tijd algemeen genoemd als “de Kruusstraote”, een zeer bekend en volks figuur en zeer actief als toneelspeler, vooral dan in de plaatselijke toneelkring Crescendo.

Een zeer begaafd toneelspeler, al dacht toen niemand eraan dat Gerard van dat acteren zijn beroep zou maken. Gerard was aanvankelijk, net als zijn broer, kleermaker en baatte samen met zijn vrouw de kruidenierswinkel De Welvaart op de Dikkebusseweg uit.

Weeuwsnitje

Pas op latere leeftijd stapte hij naar het conservatorium in Gent om daarna op verscheidene plaatsen les te geven. UIteindelijk trad hij veel op als cabaretier. Een van zijn bekende sketches was het sprookje ‘Weeuwsnitje’ dat hij weergaloos achterstevoren bracht. Ook zijn ‘weerbericht met ‘vannacht neemt de beVolking toe” is een bekende sketch.

Ter zijner nagedachtenis werd de Gerard Vermeerschprijs ingesteld en in de oude Familiekring waar Gerard zoveel keren optrad werd er vele jaren geleden een gedenkplaat onthuld. (HV, foto website Gerard Vermeersch-confrerie)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier