Buurtwelzijnswerk Oud-Centrum & Westerkwartier stelt plannen voor

Redactie KW

Donderdagavond 22 februari stelde het Sociaal Huis Oostende in het wzc Sint-Elisabeth de plannen voor waarmee in 2018 in de wijken Oud-Centrum en Westerkwartier aan buurtwelzijnswerk zal worden gedaan.

De bedoeling is dat de activiteiten, die zijn ontstaan uit de suggesties die buurtbewoners konden doen tijdens een uitgebreid buurtonderzoek, zoveel mogelijk georganiseerd worden in samenspraak en met de samenwerking van zoveel mogelijk buurtbewoners uit deze wijken.

Niet toevallig werd voor dit project gekozen voor Oud-Centrum en Westerkwartier. “We merken toch dat er heel wat overeenkomsten zijn tussen beide wijken. Veel 80-plussers, veel nieuwkomers en veel jonge gezinnen die het niet altijd makkelijk hebben om rond te komen”, zegt voorzitter Vanessa Vens. “Via het Sociaal Huis wil de stad de hand reiken aan de buurtbewoners omdat ze mee zouden helpen om de buurt voor iedereen aangenamer te maken. Dit kunnen we doen door samen te werken met organisaties, instellingen, individuen, kunstenaars die reeds actief zijn in de buurt. We willen vooral niets opleggen van bovenaf, maar zoeken er dus echt naar om de inbreng van de bewoners zelf te zo veel mogelijk te stimuleren.”

Uit de resultaten van de wijkanalyse zijn een aantal suggesties voor activiteiten gekomen die nu verder moeten worden uitgewerkt in samenwerking met de buurtbewoners. “Al de acties hebben finaal de bedoeling dat het contact tussen de buurtbewoners verhoogt”, zegt Ilse Emmaneel, wijkopbouwerkster voor Westerkwartier. “We organiseren bijvoorbeeld vanaf 20 maart een buurtmarkt hier aan het WZC, die elke donderdag van de maand zal doorgaan en een ontmoetingsplaats moet worden die ook drempelverlagend werkt. Of we zijn druk bezig met het organiseren van een ontmoetingsdag tijdens de Week van de Verbondenheid in het laatste weekend van september, waarop we een langste tafel willen organiseren, zoals die al enkele jaren doorgaat aan buurthuis de 3 gapers.” Om deze dag verder uit te werken, staat op 20 maart om 19 uur een vergadering gepland in Antenne.

Een ander opvallend initiatief is het digitale buurtnetwerk Hoplr. “Een dergelijk buurtplatform kan de sociale cohesie in een wijk echt een flinke boost geven”, aldus Silke Van Houcke, wijkopbouwwerkster van Oud-Centrum. “In Gent is het bijvoorbeeld al met succes geïntroduceerd. Het is veel makkelijker in gebruik dan iets als Facebook, en het voordeel is dat je er echt enkel op kan als je in de wijk woont. Eind maart krijgen de buurtbewoners een gedetailleerde instructiebrief in de bus die perfect uitlegt hoe je er kan op inloggen.”

Wie zijn kat kwijt is, of iemand zoekt om het gras af te rijden, kan zo met één welgeplaatst berichtje de hele wijk bereiken.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier