Buurtbewoners protesteren tegen komst paardenkliniek in Waregem

Op deze plaats zou de nieuwe paardenkliniek gebouwd worden. © LVA
Redactie KW

In Waregem liggen opnieuw plannen op tafel voor een paardenkliniek met fokkerij. Die zou er komen in de Gentse Heerweg en daar is nu beroering ontstaan bij de buurtbewoners.

Het schepencollege beslist binnenkort over de komst van de paardenkliniek, maar de buurtbewoners zien dat absoluut niet zitten. “Ik besef dat een paardenkliniek leuk klinkt en geen enkele Waregemnaar heeft iets tegen paarden”, zegt buurtbewoner Sabine Vandeputte. “Maar in de praktijk gaat het hier helaas om een immens groot, industrieel complex dat op waardevolle agrarische landbouwgrond zou komen, één van de laatste stukjes groen hier. De bouwheer wil een immense grijze betonnen fabriekshal neerzetten vlakbij het smalle weggetje. Verschillende bewoners zouden letterlijk aankijken tegen een lelijke blinde muur van 130 meter lang en 10 meter hoog, een ware nachtmerrie.”

Schandvlek

“Vlaams minister van Omgeving Schauvliege benadrukt in haar nieuw Beleidsplan Ruimte Vlaanderen dat er géén nieuwe open ruimte mag aangesneden worden”, vervolgt Sabine Vandeputte. “Het is dan ook ondenkbaar dat Waregem hier tegenin zou gaan: het zou een schandvlek zijn voor het college en de hele stad, een beschamend voorbeeld van hoe het niet moet. Dit project heeft ook niets te maken met de Waregemse paardenwereld. Die zit daar helemaal niet op te wachten. Dit is een droom van één individu die elders moet gerealiseerd worden: op een veel groter terrein, ver weg van gezinnen wiens leven en gezondheid erdoor vergald worden.”

Een simulatie van hoe de paardenkliniek er zou kunnen uitzien.
Een simulatie van hoe de paardenkliniek er zou kunnen uitzien.© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier