Buurtbewoners en OCMW vinden elkaar in bouwplannen nieuwe Kortrijkse woonzorgcampus

Op de nieuwe woonzorgcampus op de site-Sint-Jozef zal er veel groen zijn. © GF
Axel Vandenheede

De bewoners van de Meiweg en OCMW Kortrijk hebben een akkoord bereikt over de bouw van een woonzorgcampus op de site van wzc Sint-Jozef. “Het nieuwe gebouw wordt 23 meter naar voor geschoven”, aldus Philippe De Coene.

De woonzorgcampus Sint-Jozef in de Condédreef voldoet niet meer aan de hedendaagse normen. Daarom wil eigenaar OCMW Kortrijk de huidige gebouwen vervangen door een nieuwbouw. Eind november 2017 was het schetsontwerp al klaar en werd het ook voorgesteld aan de buurtbewoners. Maar die hadden een aantal opmerkingen.

“Door te bouwen achter de huidige campus ging de groene zone achteraan, palend aan de huizenrij erachter, aanzienlijk kleiner worden”, aldus Liederik Cordonni namens de buurt. “De aannemer zou voor de ondergrondse parkeergarage, eveneens aan de kant van de Meiweg, op relatief korte afstand van de bestaande woonhuizen moeten graven.” Andere bemerkingen gingen over inkijk en grotere verkeersdruk.

Samen met alle betrokken partijen gingen we als OCMW en stadsbestuur op zoek naar een oplossing voor de bezorgdheden“, pikt OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A) in. “Uiteindelijk kwamen we tot een aangepast ontwerp dat we in mei opnieuw voorlegden aan de buurt.”

De toegang tot de site wordt verlegd van de Meiweg naar de Condédreef. Door het verplaatsen van de toegangsweg wordt ook de ondergrondse parkeergarage aangepast. Slechts de helft van het gebouw wordt onderkelderd aan de kant van de tuinbouwschool, dus niet meer aan de kant van de Meiweg. Het gebouw wordt in zijn geheel 23 meter naar voor geschoven, richting Condédreef. Daardoor kunnen de bomen aan de perceelsgrenzen blijven staan en wordt de groenzone achteraan opnieuw een volwaardig park.

Schepen Philippe De Coene en Liederik Cordonni op de locatie waar de nieuwbouw komt.
Schepen Philippe De Coene en Liederik Cordonni op de locatie waar de nieuwbouw komt.© KDS

Start midden 2019

Philippe De Coene: “Dit zal voor de bewoners van het woonzorgcentrum en de naschoolse kinderopvang een aangename en veilige plek worden. Door twee meter naar de tuinbouwschool toe te verschuiven, kan een bomenrij geplaatst worden tussen de huizen en het woonzorgcentrum.”

Door de verschuiving van het nieuwe gebouw is het niet meer mogelijk om het bestaande gebouw volledig te behouden tijdens de werken. Vooraf zullen twee vleugels afgebroken moeten worden en verdwijnen er tijdens de werken zo’n 50 kamers. De werken starten in de tweede helft van 2019 en kosten 27 miljoen euro. De woonzorgcampus zal een woonzorgcentrum met 132 kamers, een dagverzorgingscentrum en een buitenschoolse opvang voor 84 kinderen van 2,5 tot 12 jaar herbergen. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier