Buurtbewoners bezorgd over komst kippenfokkerij in Roksem

Marie-Jeanne Dolphen en Renato Broidioi. © DJ
Redactie KW

Enkele bewoners in Roksem en Bekegem zijn bezorgd over de komst van een kippenfokkerij in hun buurt. Ze vrezen overlast zoals geurhinder en mobiliteitsproblemen. De deputatie ziet er geen graten in. De vergunning werd ook in beroep onder voorwaarden goedgekeurd.

De kippenfokkerij is gepland op een terrein naast een boerderij langs de Vanderkinderenweg, op de grens tussen Roksem en Bekegem. Een twintigtal buurtbewoners zijn bezorgd. “Omdat we heel wat overlast vrezen. Ten eerste voor het milieu, door de uitstoot van fijn stof. Maar ook de geur van ammoniak, de bacteriën en de overvloedige insecten zullen voor hinder zorgen”, zucht Marie-Jeanne Dolphen, die wat verderop in de straat woont. Ze stelde een lijvig dossier samen dat moet aantonen dat een kippenfokkerij niet in de straat past. “In eerste instantie gaat het om één kippenhok, goed voor ruim 10.000 kippen. Maar wat als er uitbreidingsplannen zijn, tot meer dan 30.000 kippen? Dit alles op nog geen honderd meter van de bestaande huizen. Bovendien zal dit voor een groot mobiliteitsprobleem zorgen, want zwaar verkeer hoort niet in een landelijke weg.”

Een kwekerij van dergelijk formaat hoort niet thuis in een waardevolle agrarisch gebied

Ook Renato Broidioi, die in de Kerkweg in Bekegem woont, is bezorgd. “Onze familie woont hier al meer dan 45 jaar bij de grens met Roksem. Het is niet onze bedoeling om landbouwers hun inkomsten te ontzeggen. Maar een kwekerij van dergelijk formaat hoort niet thuis in een waardevolle agrarisch gebied, in de buurt van een natuurreservaat. Daarvoor zijn er industriezones. Door deze kippenfokkerij daalt de waarde van ons huis”, zegt Renato. De buurtbewoners startten een petitie en dienden bezwaar in tegen de goedgekeurde vergunningen van de gemeente Oudenburg. “Aan alle voorwaarden, zowel stedenbouwkundige als op vlak van milieu, was voldaan. Dus werd de vergunning inderdaad goedgekeurd”, zegt burgemeester Ignace Dereeper.

Onder voorwaarden

De deputatie volgde de gemeente en verwierp het beroep van de buurtbewoners. Er werd een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd voor het bouwen van een moederdierenstal en het aanleggen van betonverharding en een toegangsweg in steenslag. Wel onder duidelijke voorwaarden. “Alle vrachtwagenvervoer moet langs de Zeeweg naar de Brugsesteenweg rijden. Er moet ook een windsingel aangelegd worden, maximaal op vijftien meter van de stallen en bestaande uit drie rijen planten, een rij struiken, een rij coniferen en een rij loofbomen van hardhout. De hoogte van de loofbomen moet minstens tien meter bedragen”, klinkt het. Burgemeester Dereeper begrijpt de bezorgdheid van de bewoners, maar sust de gemoederen. “Nu is aan alle voorwaarden voldaan. Bij een eventuele uitbreiding moeten opnieuw vergunning aangevraagd worden en wordt de situatie opnieuw onderzocht. Voor het zwaar verkeer wordt een oplossing gezocht in de bocht”. De buurtbewoners voelen zich in de kou gelaten. “Er rest ons nog enkel Raad van State. Maar dat zou ons een pak geld kosten”” zucht Renato. De familie die de kippenfokkerij plant langs de Vanderkinderenweg wenste niet te reageren.

(DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier