Buurt ligt duidelijk niet wakker van uitbreidingsplannen van varkenshouderij in Kortemark

Redactie KW

Het Kortemarkse gemeentebestuur organiseerde een infovergadering naar aanleiding van de milieu-aanvraag voor de uitbreiding van de varkenshouderij van Stefan Vulsteke in de Galgestraat, maar de grote massa lokte die niet.

Het bedrijf wil een extra varkensstal bouwen voor 1.092 vleesvarkens. Het Milieu Effecten Rapport werd reeds in september vorig jaar goedgekeurd.

“Het bedrijf heeft nu een vergunning voor 2.290 varkens en voor de opslag van 5.634 kubieke meter mest”, legt milieuadviseur Isabelle Rommens van SBB uit. “In de toekomst zou dat een vergunning voor 3.282 varkens en 6.714 kubieke meter mest moeten worden. Het bedrijf telt nu zes stallen en zou met een extra stal uitgebreid worden die aansluit op de bestaande stallen. Het grootste deel van de stallen zijn ammoniak-emissie-arme stallen. Na de bouw van de extra stal zou er een heel beperkte stijging van de geurconcentratie zijn. De transporten zullen stijgen van 4 à 5 per week naar 5 à 6 per week. Het aantal ventilatoren zal opgetrokken worden van 39 tot 42. Overdag zal het effect van de extra ventilatoren verwaarloosbaar zijn. ‘s Nachts zal er voor de dichtstbijzijnde woning een gering negatief effect zijn.”

De buren van het bedrijf hebben er alvast duidelijk alle vertrouwen in. Op de infovergadering was er immers niemand uit de buurt te bespeuren. Amper zeven geïnteresseerden – overwegend gemeenteraadsleden – daagden voor de infovergadering op. Het is uiteindelijk de provincie die beslist over de milieuvergunningsaanvraag van de varkenshouderij van Stefaan Vulsteke. De gemeente heeft slechts een adviserende functie.

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier