Burgerlijke partijen overtuigd van voorbedachten rade van Terryn: "Geweigerde kus is broodje aap"

17/11/16 om 12:40 - Bijgewerkt om 12:57

Op het assisenproces tegen de 24-jarige Kenny Terryn hebben de burgerlijke partijen aan de jury gevraagd om de beschuldigde schuldig te verklaren aan moord op de 20-jarige Kimberley Courtens.

Burgerlijke partijen overtuigd van voorbedachten rade van Terryn: "Geweigerde kus is broodje aap"

© BELGA

Meester Joke Vanbelle wees in haar pleidooi op het goede karakter van Kimberley Courtens. "Ze was lief en behulpzaam. Aan haar kon je alles vragen. Ze creëerde ook een warme thuis voor Kenny. Maar op het einde stond haar leven in het teken van Kenny en zijn pijnen." Uit een liefdesbrief van enkele dagen voor de feiten blijkt die onvoorwaardelijke liefde. "Ik wil jou niet kwijt, niemand kan onze relatie breken. Ik wil samen een kindje met jou. Kop op, vecht ervoor."

Snel bedacht filmscenario

Ook de andere advocaat van de familie Courtens stak de draak met de excuses van de beschuldigde. "Geen vaderfiguur? Terryn grijpt dit proces aan om te vragen om meer op bezoek te komen. Hij is alleen maar bekommerd om zichzelf. En dan die kaartlegsters. Die kwam pas na enkele maanden in het onderzoek, hij had dat veel eerder kunnen zeggen", aldus Jan Leysen. In de medicatie ziet de advocaat van de burgerlijke partijen ook geen verklaring. "Hij laat na om verantwoordelijkheid op te nemen door niet te zeggen waarom hij haar heeft vermoord. Hij vergroot het leed en vermoordt ze bij wijze van spreken nog een keer."

Meester Leysen ging uitgebreid in op het gedrag van Kenny Terryn na de feiten. Zo ging hij het lichaam van Kimberley dumpen in een gracht, waar hij het lijk met gras bedekte. "Is dat paniek? Zou een mens die dat niet op voorhand heeft bedacht zo kunnen reageren?" De wagen van het slachtoffer liet hij achter aan het kanaal in Roeselare. "Met haar handtas en sleutels erin. Dan denkt iedereen aan zelfmoord, de onderzoeksrechter stuurde zelfs direct duikers de vaart in. Straf dat hij zo'n filmscenario op een kwartiertje bedenkt."

Burgerlijke partijen overtuigd van voorbedachten rade van Terryn: "Geweigerde kus is broodje aap"

© BELGA

Tenslotte merkte meester Leysen nog op dat Terryn naar eigen zeggen twee minuten is blijven wurgen. "Hij is niet gestopt, dus is het duidelijk dat hij haar wilde dood doen."

Voorbedachtheid in sms bewezen

Meester Thomas Vandemeulebroucke verdedigt de belangen van de beste vriendin van het slachtoffer. De advocaat werd pas geraadpleegd toen bleek dat de vrouw en haar vriend voor hun getuigenis anders de debatten niet mochten volgen. "Ik heb me daardoor een hele week jury gevoeld, door de debatten zonder voorkennis te volgen", aldus meester Vandemeulebroucke. Volgens de advocaat is het duidelijk dat Terryn zelfmoordplannen had. "Hij had een ernstige stoornis, hypochondrie. Vol donkere gedachten trekt hij naar de kaartlegster, die de emmer doet overlopen. Hij stak zich van alles in zijn kop, dat Kimberley hem zou verlaten."

De voorbedachtheid blijkt volgens de burgerlijke partijen duidelijk uit een sms die de beschuldigde een dag voor de feiten verstuurde. "Mama, bedankt voor alles wat je gedaan hebt. Ik had nog zoveel willen doen met je. Weet dat ik altijd van je zal houden. Ik interpreteer dat maar op één manier: die gast stapt eruit." De vraag blijft wat er die bewuste dag dan precies gebeurd is. "Ze antwoordde de avond ervoor al niet meer op berichten. Dan is ze al van de radar. Hij weet wat hij gedaan heeft, maar houdt ons hier bezig met een broodjeaapverhaal over die geweigerde kus."

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!