Burgemeesters uit de Westhoek willen met convenant armoede aanpakken

Redactie KW

Vrijdag ondertekenden de burgemeesters uit 18 Westhoekgemeenten het Burgemeestersconvenant tegen kinderarmoede.

De burgemeester van de volgende gemeenten tekenden: Alveringem, De Panne, Diksmuide, Heuvelland, Houthulst, Ieper, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Nieuwpoort, Poperinge, Veurne, Vleteren, Wervik en Zonnebeke.

Westhoekoverleg onderschrijft de Verklaring van Burgemeesters tegen Kinderarmoede van de federale overheid. Het initiatief komt van Ann Vanheste, burgemeester van De Panne en volksvertegenwoordiger. Het is de bedoeling om tegen 2020 het aantal personen die te kampen hebben met armoede en sociale uitsluiting te reduceren met 20 miljoen en de oorzaken van kinderarmoede te bestrijden.

In Vleteren, Zonnebeke en Lo-Reninge werd een toename van 50% vastgesteld.

Kinderarmoede is niet alleen een stedelijk probleem, maar komt ook voor op het platteland. Gemiddeld groeit 27% van de West-Vlaamse kinderen op in een gezin met een laag inkomen. De sterkste toename van kinderarmoede doet zich voor in de meer landelijke gemeenten. In Vleteren, Zonnebeke en Lo-Reninge werd een toename van 50% vastgesteld. Veel gemeenten zijn zich al bewust hiervan en startten al verschillende initiatieven om de kinderarmoede te bestrijden. Voorbeelden hiervan zijn de oprichting van een pamperbank, ondersteuning van kansarme gezinnen voor onderwijskosten, de oprichting van het Huis van het Kind, en een project als de ‘sterke mama’s’ uit Houthulst, die prachtig werk leveren om kinderarmoede tegen te gaan.

Zowel de burgemeesters als de bevoegde OCMW-voorzitters ondertekenden de verklaring , waarbij ze een duidelijk signaal gaven dat er in hun gemeente aandacht wordt besteed aan kinderarmoede en dat er wordt gewerkt aan het terugdringen van die armoede.

(ACK)