Burgemeester Renaat Landuyt wil maatregelen voor buitenlandse truckchauffeurs in Zeebrugge

Redactie KW

De burgemeester van Brugge, Renaat Landuyt, wil op korte en lange termijn concrete oplossingen voor de massa buitenlandse truckchauffeurs die dagelijks neerstrijken in Zeebrugge. Dat zegt hij maandagavond, na een protestactie van Vlaams Belang.

Dagelijks troepen heel wat truckchauffeurs, voornamelijke Oost-Europeanen, samen aan de Isabellalaan, Kustlaan en Zweedse kaai in Zeebrugge. De havengemeente is de uitverkoren stek door de havenindustrie en de Nederlandse grens, wat chauffeurs toelaat de zogenaamde cabotagewet te omzeilen. Die wet laat namelijk maar drie cabotageritten binnen hetzelfde land toe.

Nachtlawaai en sluikstorten

Dat parkeergedrag zorgt voor heel wat overlast in de woonwijk, zoals nachtlawaai en sluikstorten. “We kennen de problematiek en we zijn op zoek naar maatregelen, samen met de politie. Zo wordt de mogelijkheid bekeken om enkele straten ontoegankelijk te maken voor vrachtwagens. Denk onder meer ook aan de bloembakken in Lissewege die er net voor die reden zijn gekomen. We gaan ook bedrijven responsabiliseren over de problematiek en proberen andere structurele oplossingen uit te werken. Ook een nieuwe parkeerzone op de nieuwe A11 kan soelaas bieden, maar dat is op lange termijn”, aldus Landuyt.

Sociale dumping

De burgemeester merkt ook op dat sociale dumping aan de basis ligt van deze problematiek. De truckchauffers staan op Belgische loonlijst, maar krijgen vaak maar een hongerloon. “Vaak hebben chauffeurs ook geen eigen woning, waardoor ze vaak weken aan een stuk doorbrengen in hun vrachtwagen”, merkte staatssecretaris voor Sociale Fraude John Crombez vorige week nog op tijdens een bezoekje aan een transportbedrijf in Zeebrugge.

Vlaams Belang organiseerde maandag een symbolische opruimactie. De partij eist onder meer dat er dit jaar nog werk gemaakt wordt van een betaalparking in Zeebrugge.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier