Burgemeester ontdekt kamp van dakloze man op ring rond Kortrijk

In dit zelfgebouwd kamp woont een man van Oost-Europese afkomst. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Op de hoge beboste bermen tussen de R8 in Kuurne en Heule, trof Francis Benoit woensdagvoormiddag een geïmproviseerde woning aan. Volgens de burgemeester gaat het om een erkende vluchteling, het OCMW Kortrijk stelt dat de man elke vorm van begeleiding afslaat.

Woensdagvoormiddag trok Benoit onder begeleiding de R8-taluds in Kuurne en Heule op. Ooit moet volgens de CD&V-burgemeester hier de ring rond Kortrijk doorlopen. “Ik nam er een kijkje, benieuwd of het bos straks niet erkend kan worden als echt bos”, stelt hij. “Schrijnend is de ontdekking van een dakloos persoon. Blijkbaar is dit stukje niemandsland toch iemands land.”

Volgens de Kuurnse burgemeester is de grond eigendom van het Vlaams gewest. Dat iemand in dergelijke omstandigheden woont en overleeft, raakt Benoit diep. “Is dit geweten? Wordt dit getolereerd? 2017… In onze regio“, stelt hij de vraag luidop. Volgens burgemeester Benoit gaat het om de verblijftplaats van een erkende vluchteling uit Oost-Europa. “Iemand die reeds gekend is bij het Kortrijkse OCMW, maar ervoor kiest zelf zijn plan te trekken“, stelt hij.

“De Oost-Europese man spreekt perfect Nederlands en leek me er goed aan toe” – Francis Benoit, burgemeester Kuurne

“De man is al 10 jaar in ons land, spreekt perfect Nederlands en leek me er goed aan toe. Zijn ‘woning’ is waterdicht, douchen doet hij in dienstencentrum De Zonnewijzer. Het is wel iemand die de begeleiding vanuit officiële instanties niet lijkt te verdragen. Een moderne Robinson Crusoe”, zegt Benoit.

Het kamp ziet er erg stevig en goed uitgerust uit.
Het kamp ziet er erg stevig en goed uitgerust uit.© Olaf Verhaeghe

“Alles in het werk gesteld”

Philippe De Coene, OCMW-voorzitter in Kortrijk, bevestigt dat de man in kwestie steun en begeleiding genoot. “Onze diensten zijn zeer lang en intens bezig geweest met deze persoon, maar hij weigert elke vorm van normale samenwerking. Wij hebben als OCMW Kortrijk wel degelijk alles in het werk gesteld om hem zo goed mogelijk bij te staan. Aan dergelijke ondersteuning zijn echter ook een aantal verplichtingen verbonden. Het gaat volgens mij dan ook om iemand die zich niet wil laten helpen. Op een bepaald moment raken ook onze middelen uitgeput, al blijven wij ook in de toekomst openstaan voor de nodige hulp.”

“Hij weigert elke vorm van normale samenwerking” – Philippe De Coene, OCMW Kortrijk

De Coene stelt dat de politiezone Vlas op dit moment de zaak onderzoekt. “Hij beschikt volgens mijn informatie op dit moment niet over een vaste verblijfplaats, waardoor het zeer onduidelijk is wat er staat te gebeuren. Of zijn kamp daar kan blijven, is ook voor mij een vraagteken.” “Wij bekijken op dit moment de te nemen stappen,” verduidelijkt Vlas-woordvoerder Thomas Detavernier, “maar het is nog te vroeg om meer informatie te delen. Aangezien de berm zelf eigendom is van het Vlaams Gewest, lijken zij mij mee verantwoordelijk dus zullen we met hen verder moeten samenwerken.”

Op deze talud tussen Kuurne, Heule en Kortrijk bouwde de man een eigen onderkomen.
Op deze talud tussen Kuurne, Heule en Kortrijk bouwde de man een eigen onderkomen.© Olaf Verhaeghe

De OCMW-voorzitter hekelde wel de aanpak van de Kuurnse burgemeester. “Ik vind het best vreemd dat hij de zaak niet intern behandelde en contact opnam met onze diensten”, stelt hij. “Meteen naar Facebook grijpen, lijkt mij een heel speciale manier van aanpakken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier