Burgemeester Lichtervelde: “Van ons mag confetti op carnaval wél”

Dit jaar dus geen confetti op de carnavalstoet van 't Vlot en Het Beverbos. © Foto Kurt
Redactie KW

Mocht de burgemeester van Lichtervelde de vraag krijgen om het gebruik van confetti toe te staan op de carnavalstoet van twee lokale basisscholen, dan zou ze “ja” antwoorden. Dat zei ze maandagavond op de gemeenteraad.

De voorbije week wat het ‘confettiverhaal’ een hot item in Lichtervelde. Even recapituleren: op vraag van de politie besloten basisscholen Het Beverbos en ‘t Vlot hun jaarlijkse carnavalsstoet voor het eerst samen te organiseren. In een brief naar de ouders communiceerde ‘t Vlot dat de kinderen niet langer met confetti mogen gooien tijdens die stoet. De school baseerde zich daarvoor op de gas-wetgeving.

Verontwaardiging

De beslissing zorgde voor heel wat verontwaardigde reacties van ouders. Zij vonden het niet kunnen dat de gemeente het kinderfeest zou verpesten. Maar het gemeentebestuur had helemaal niks te maken met het ‘confettiverbod’, bleek maandagavond nogmaals op de gemeenteraad.

“De vraag om de stoeten te laten samengaan, kwam niet van het gemeentebestuur. Wij hebben ook niet verwezen naar de gas-wetgeving”, klonk het. “Het gemeentebestuur respecteert de beslissing van de scholen, maar heeft er nooit op aangestuurd.”

Voor interpretatie vatbaar

Het probleem blijkt te liggen bij het gas-reglement. Daarin staat dat het gebruik van confetti niet toegelaten is op openbare plaatsen waar eten en drinken wordt geserveerd, maar dat er wel afwijkingen kunnen aangevraagd worden. “Een jurist zal dit reglement, dat voor interpretatie vatbaar is, verfijnen”, aldus de burgemeester.

Oppositiepartij SOMM vroeg tot slot aan de burgemeester of ze toestemming zou geven voor het gebruik van confetti, mocht dat gevraagd worden. “Ja”, antwoordde ze daarop. “Het meest geschikte forum voor discussies zoals deze is trouwens nog altijd de gemeenteraad, en niet de sociale media.”

Ole Tavernier (Open VLD) verontschuldigde zich daarop voor een publicatie op Facebook, die hij onmiddellijk zou verwijderen.

(TV/JVD-foto Kurt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier