Burgemeester Landuyt misnoegd over zwemverbod in Damse Vaart en de Reien

Vorig jaar mochten de Bruggelingen ook zwemmen in de Reien. Dat zorgde voor een erg levendige sfeer, vindt burgemeester Landuyt. © VTM
Redactie KW

De burgemeester van Brugge betreurt dat er niet alleen niet gezwommen zal mogen worden in de Brugse Reien, maar evenmin in de Damse Vaart.

“De Triënnale voor hedendaagse kunst en architectuur zorgde er vorig jaar voor dat Bruggelingen en bezoekers hun stad op een andere manier konden beleven”, zegt Renaat Landuyt. “Hoogtepunt voor velen was het ponton op de reien. Van daarop zwommen honderden mensen op bepaalde tijdstippen in een afgebakende zone. Dat zorgde voor een bijzonder levendige sfeer in de stad. Ik stel me de vraag waarom men de Bruggelingen dit plezier wil ontnemen. Eerst zorgde een verstrengde Europese normering ervoor dat er niet meer in de Reien mag gezwommen worden, nu wordt zwemmen in open water helemaal onmogelijk gemaakt door ook het zwemmen in de Damse Vaart te verbieden.”

Het verbod van VMM om ook dit jaar in de Brugse Reien te zwemmen, heeft te maken met de beoordeling van het water als ‘open zwemwater’, volgens Europese normen. Deze zijn strenger en worden bovendien constant gemeten. Ze baseren zich op gemiddelde waarden, door het jaar heen. De slechtere metingen die aanleiding gaven tot een zwemverbod of metingen in de herfst of winter, worden bijvoorbeeld meegerekend en trekken de gemiddelde waarden sterk naar beneden. “Ik kan enkel vaststellen dat niet de kwaliteit van het water, maar wel de spelregels van Vlaanderen veranderd zijn, ten nadele van de Bruggeling“, aldus Renaat Landuyt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier