Burgemeester: “KSV Roeselare zet onze stad op de kaart”

Kris Declercq ziet KSV Roeselare al triomferen. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Ook de Roeselaarse burgemeester Kris Declercq leeft toe naar de ultieme clash tussen Roeselare en Antwerp. “Uiteraard hoop ik dat onze jongens het halen. KSV Roeselare in eerste klasse A zou een ongelooflijke promotie zijn voor onze stad.”

De supporterssjaal van KSV Roeselare hangt al netjes gedrapeerd over de bureaustoel van burgemeester Kris Declercq. “Ik ben helemaal klaar om onze spelers naar eerste klasse A te schreeuwen”, glimlacht hij. “Ik ben er trouwens van overtuigd dat alle 62.000 Roeselarenaars zaterdagavond achter de ploeg zullen staan.”

Burgemeester Declercq beseft in ieder geval dat KSV Roeselare de stad een enorme boost kan geven. “Dit is onbetaalbare reclame”, zegt hij. “Het huidige voetbalsucces verbindt de stad en lokt ook nieuwe mensen naar Roeselare. Daar kan ik alleen maar achter staan. Het verhaal van KSV Roeselare typeert ook onze streek: mensen die keihard werken en nooit willen opgeven, hoe moeilijk het soms ook is. De club was de afgelopen tien jaar al een paar keer op sterven na dood, maar kijk nu. We staan op 90 minuten van de hoogste afdeling.”

Gezicht van de stad

Zaterdag is Kris Declercq op de tribunes van Schiervelde te vinden. “Ik zal er zijn als supporter, burgemeester, maar ook als veiligheidsmanager. Ik hoop dat ik mijn zitje niet moet verlaten, want dat zou betekenen dat er geen noemenswaardige problemen te noteren vallen. Er zullen inderdaad een pak Antwerpfans naar Roeselare afzakken, maar dat hoeft niet meteen een obstakel te zijn. Zolang iedereen zich gedraagt, is elke Antwerpfan welkom in Roeselare. Van mijn part mogen er zaterdag een duizendtal Antwerpsupporters ons stadscentrum kleuren, zolang ze maar plezier en ambiance maken.”

“Commentaar dat er Chinees geld in KSV Roeselare is te vinden? Wij ondernemen toch ook handelsmissies naar China, dan mag het omgekeerde toch ook?”

De afgelopen week was Kris Declercq bij de Antwerpaanhang echter kop-van-jut omdat de club slechts 800 tickets toegewezen kreeg, in plaats van de normale 1.500 plekken. “Die beslissing hebben we na heel wat adviezen genomen”, benadrukt Kris. “Maar als burgemeester ben je het gewoon dat al eens de man gespeeld wordt, in plaats van de bal.”

Enkele Antwerpsupporters riepen ook een speciale Facebookpagina in het leven en postten daar het mailadres en telefoonnummer van de burgemeester, met de oproep om de man te bestoken met de vraag om extra tickets. “We hebben inderdaad wel een pak mails en telefoontjes binnengekregen”, zegt Kris. “Maar die heb ik telkens opnieuw doorverwezen naar KSV Roeselare omdat zij alle info hebben. Het bewijst alleen maar dat deze match enorm leeft. Het verhaal dat ik persoonlijk bedreigd ben geweest, mag je trouwens gerust met een korreltje zout nemen.”

Dynamiek

En wat als KSV Roeselare zaterdag de promotie binnenhaalt? Is de club leefbaar op het hoogste niveau? “Zeker. KSV Roeselare heeft een goeie dynamiek. De fanbasis zal weer groeien en we hebben een goeie economische basis in de regio om de club te dragen. Mevrouw Xiu Li Hawken heeft het beste voor met de club. Ik heb haar begin november ontmoet en ze weet waar ze mee bezig is. Een toegankelijke en erg professionele dame. Haar engagement is van lange duur, daar ben ik zeker van. Er is natuurlijk commentaar dat er Chinees geld in KSV Roeselare te vinden is, maar wij ondernemen vanuit België toch ook handelsmissies naar China? Dan mag het omgekeerde toch ook?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier