Burgemeester Koksijde wil zwembadverbod voor asielzoekers

Marc Vanden Bussche © Fernand Schreel
Redactie KW

Zaterdag werd de politie erbij gehaald nadat een 23-jarige Iraakse asielzoeker in het zwembad van Koksijde een 10-jarig meisje had betast. Er waren twee getuigen, onder wie de begeleidster van het meisje. De vluchteling zal overgebracht worden naar een gesloten centrum.

Volgens de begeleidster heeft hij het meisje vastgepakt en dicht tegen zich gehouden. De man, die in het asielcentrum van Koksijde verblijft, werd verhoord. Zelf gaf hij een andere versie van de feiten en na het verhoor werd hij zonder voorwaarden vrijgelaten. Voor het parket is het onderzoek daarmee afgelopen.

Burgemeester Marc Vanden Bussche kreeg vorige week al klachten binnen van vrouwen die zich in het zwembad niet op hun gemak voelden. “We hebben toen afspraken gemaakt van hoe we de situatie konden verbeteren. Maar daarna heeft dit incident zich voorgedaan, dat toch heel wat zwaarder doorweegt. Daarom wil ik het voorstel voor een zwembadverbod poneren. We voeren dat debat maandagnamiddag, met een afweging van voor en tegen én met aandacht voor de juridische mogelijkheden”, licht de burgemeester toe. Het zou wellicht gaan om een verbod van een aantal maanden voor volwassen asielzoekers, tot hun procedure ten einde is.

Het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers (Fedasil) gaat intern bekijken of er maatregelen moeten genomen worden. “Volgens onze informatie betreft het geen ernstig incident, in die zin dat we geen overhaaste conclusies willen trekken. In het opvangcentrum herinneren we de mensen wel opnieuw aan de gedragsregels, eventueel met extra aandacht voor het gedrag in het zwembad”, zegt woordvoerster Mieke Candaele van Fedasil.

Reactie van Theo Francken

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken vindt het niet verstandig om alle asielzoekers te weren uit het zwembad van Koksijde naar aanleiding van een incident. Dat zei hij in de marge van een nieuwjaarsreceptie van N-VA in Kalmthout.

“Ik wil geen polemiek met de burgemeester starten, maar alle asielzoekers straffen omdat twee onder hen zich misdragen, vind ik persoonlijk niet verstandig”, zei Francken. “Ik zou dat als burgemeester anders aanpakken. Bij de asielzoekers in Koksijde zijn ook veel kinderen die graag willen gaan zwemmen.”

Er is een chauffeur onderweg om de vluchteling die het kind heeft betast over te brengen naar een gesloten centrum

Tegen de betrokkenen wordt wel hard opgetreden, benadrukte de staatssecretaris. “Er is een chauffeur onderweg om de vluchteling die het kind heeft betast over te brengen naar een gesloten centrum.” In het asielcentrum van Koksijde zal nog eens duidelijk op de richtlijnen worden gewezen.

Francken reageerde in Kalmthout ook op de kritiek van CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri. Die vond dat het ambitieniveau voor de terugkeer van vreemdelingen niet hoog genoeg ligt. “Ik kan alleen maar zeggen dat ik heel veel ambitie heb op het vlak van terugkeer”, aldus Francken. “Maar het is in België niet zo eenvoudig om iemand uit te wijzen.”

Op de ministerraad zal Francken vrijdag een reeks maatregelen voorstellen om de terugkeer eenvoudiger te maken. “We zullen de procedure eenvoudiger maken, met minder mogelijkheden tot beroep, en ik zal een verdubbeling van het aantal plaatsen in gesloten centra voorstellen.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier