Burgemeester Jan Durnez (Ieper) plant boom uit Hiroshima in Genève

03/10/16 om 15:47 - Bijgewerkt om 22:07

De Ieperse burgemeester Jan Durnez was maandag aanwezig in Genève als vicevoorzitter van Mayors for Peace.

Burgemeester Jan Durnez (Ieper) plant boom uit Hiroshima in Genève

Hij werd er uitgenodigd door burgemeester Kazumi Matsui van Hiroshima, voorzitter van Mayors of Peace en door VN-secretaris-generaal Ban KI-Moon. Jan Durnez plantte er symbolisch een boom in het Arianapark rond het VN-hoofdkwartier.

Burgemeester Jan Durnez voerde er ook het woord namens de 7.146 steden die lid zijn van Mayors for Peace en had het over zijn stad Ieper die zwaar werd getroffen tijdens Wereldoorlog I en ook slachtoffer werd van de gasaanval die op 22 april 2015. Hij onderlijnde dat Ieper zich ook al sedert 1985 profileert als Vredesstad en zich daadwerkelijk voor de wereldvrede inzet en die boodschap overal uitdraagt waar het kan.

Burgemeester Jan Durnez sprak ook namens Kazumi Matsui, die er niet bij kon zijn, en sprak diens boodschap uit: 'het zaad van deze nu geplante boom is afkomstig van een boom die er groeide en vernield werd op 6 augustus 1945 in Hiroshima toen de stad verwoest werd door een atoombom, maar ging nadien toch ging ontkiemen. Dat gaf de inwoners van de stad moed en nieuwe hoop op leven'.

(HV)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!