Burgemeester Ingelmunster: “Project in de steigers om Mandel United te vervangen”

Burgemeester Kurt Windels in de Brigand Arena in Ingelmunster. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Tegen eind deze maand wil de gemeente Ingelmunster duidelijkheid over waar het eerste elftal van Mandel United zijn thuiswedstrijden zal afwerken. En als de fusieclub beslist om naar Izegem te trekken, sluit Ingelmunster de deuren.

Voor burgemeester Kurt Windels van Ingelmunster is het eenvoudig. “Ofwel blijft Mandel United met het eerste elftal in Ingelmunster en kan ook de jeugdwerking hier verder uitgerold worden, ofwel trekt de club naar Izegem. Maar als wij niet langer het eerste elftal in eigen gemeente hebben, stopt het verhaal voor ons. Tegen 31 december willen we dan ook een duidelijk antwoord.”

Indien Mandel United, zoals bij de bekendmaking van de fusie beloofd, na dit seizoen naar het nieuwe stadion in Izegem zal trekken, kan de club vanaf volgend voetbalseizoen niet langer gebruik maken van de voetbalinfrastructuur op het gemeentelijk sportstadion van Ingelmunster. “Klopt. We willen ook geen veredelde B-ploeg van Mandel United die dan in vierde provinciale zal aantreden. Het is alles of niks. Er ligt alvast een contract klaar voor het volgende seizoen en na de gemeenteraadsverkiezingen kan dan over een langdurige verbintenis gepraat worden.”

Onder de eigen kerktoren

Kurt Windels vreest ook voor de lokale verankering van de club. “Mijn zoon Bob (10) maakt deel uit van de U11 van Mandel United. Negentig procent van alle voetballers zijn gematigde talenten die plezier willen beleven met hun vrienden. Vorig seizoen vormde Bobs ploegje een hechte groep, nu is die versplinterd over vier teams. Jammer. Bovendien vind ik dat de beste plek om te (leren) voetballen onder de eigen kerktoren is. En dat willen we in de toekomst ook garanderen. Akkoord, de omkadering en begeleiding bij Mandel United is top, maar jeugdvoetbal moet meer zijn dan dat. Het gaat ook om de ziel.”

“We hebben de expertise in huis om tegen volgend seizoen een nieuwe en onafhankelijke voetbalclub op te richten”

Mocht Mandel United straks beslissen om naar Izegem te trekken, dan maakt Kurt Windels zich sterk dat er binnen de kortste keren een nieuwe Ingelmunsterse voetbalclub zal opgericht zijn. “Onze gemeente heeft een rijke voetbaltraditie en we hebben ook de expertise in huis om snel iets op poten te zetten. Een eigen onafhankelijk project om Mandel United eventueel te vervangen, staat klaar. Het moet mogelijk zijn om tegen het volgende seizoen al een eerste ploeg én een deel van de jeugdwerking uit te bouwen. Maar voor alle duidelijkheid: we luisteren eerst naar het antwoord van Mandel United. Alleen willen we ons niet een derde keer aan dezelfde steen stoten. Als gemeente is het onze ambitie om onze bewoners samen te brengen en voetbal is een bindende kracht. Net daarom is de toekomst van onze lokale voetbalclub zo belangrijk. En die hoeft heus niet in 1B te spelen.”

Tegelijk beseft de Ingelmunsterse burgemeester dat een njet van zijn gemeente Mandel United capaciteitsproblemen kan opleveren. “Maar waarom gaan ze geen alliantie aan met VV Emelgem-Kachtem, die andere Izegemse ploeg? Ik kijk alvast uit naar het antwoord van de clubleiding.”

Bert Maertens: “Wij willen een voetbalclub voor iedereen”

Dat de toekomst van de thuisbasis van Mandel United nog altijd niet duidelijk is, zit ook burgemeester Bert Maertens (N-VA) wat dwars. “We hebben met de club een mondelinge overeenkomst om vanaf volgend seizoen het nieuwe stadion te betrekken en we gaan er dan ook van uit dat die gerespecteerd wordt. De concessie voor de voetbalkantine is lopende en het dossier moet komend voorjaar afgerond worden.”

Indien Mandel United toch in Ingelmunster blijft, wil Bert Maertens de gemaakte afspraken herbekijken. “En als de club Ingelmunster verlaat, moeten we ons over de veldcapaciteit buigen. Want als alle jeugdspelers in Izegem moeten trainen en er hun wedstrijden afwerken, komen we in de problemen. Maar die kwestie bekijken we wanneer die zich voordoet. Ik wil wel benadrukken dat ik als politicus een voetbalclub willen waar iedereen welkom is, ongeacht het talent. Dat is prioritair.”

Mandel Unitedvoorzitter Paul Seynaeve houdt het kort. “Binnen onze raad van bestuur is beslist om over de hele zaak niet meer te praten tot er een definitieve beslissing is genomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier