Burgemeester Bonny van Ichtegem: “Wel politie inzetten bij doortocht wielerwedstrijden”

Redactie KW

De Ichtegemse burgemeester Karl Bonny reageert op het voornemen van korpschef Johan Geeraert van de politiezone Polder om geen politiemensen meer in te zetten bij de doortocht van wielerwedstrijden.

De zone Polder omvat de gemeenten Diksmuide, Koekelare, Houthulst en Kortemark en ziet elk jaar heel wat wielerwedstrijden passeren, onder meer Gent-Wevelgem, de Driedaagse De Panne-Koksijde en Dwars door West-Vlaanderen, de wedstrijd die de Koninklijke Veloclub Ichtegem-Sportief op zondag 5 maart organiseert. Volgens korpschef Geeraert kost het beveiligen van kruispunten voor wielerwedstrijden hem te veel manschappen.

“Zelf ben ik als burgemeester nauw betrokken bij de organisatie van Dwars door West-Vlaanderen”, zegt burgemeester Bonny van Ichtegem. “Met verbazing stel ik vast dat de politiezone Polder de volledige last van het bemannen van kruispunten met seingevers bij de organiserende clubs legt en quasi geen politie inzet. De korpschef motiveert zijn standpunt met de stelling dat hij zijn mensen veel nuttiger kan inzetten bij het bestrijden van diverse criminaliteitsfenomenen zoals beboeten van foutparkeerders, vaststellen van snelheidsovertredingen, alcohol in het verkeer… Dit takenpakket lijkt nogal eenzijdig repressief.”

“Verpletterende verantwoordelijkheid”

“Een Vlaams volksgebeuren zoals de koers moet zichzelf beredderen en zelf de veiligheid waarborgen. Omtrent de inzet van politie bij voetbalwedstrijden, waarvoor de politiezones ook frequent worden gesolliciteerd, wordt met geen woord gerept”, vervolgt Karl Bonny. “De vergunning voor een wielerwedstrijd wordt evenwel afgeleverd door de burgemeester. Het is de burgemeester die de plaatsen bepaalt waar seingevers worden opgesteld en waar politie. Ook het Agentschap Wegen en Verkeer verleent een vergunning en bepaalt dat er op de kruispunten van de gewestwegen politie dient aanwezig te zijn.”

“Hier heeft de burgemeester opnieuw een verpletterende verantwoordelijkheid, zoals opgenomen in artikel 3 van het KB van 1976. Een seingever heeft een heel beperkte bevoegdheid in het verkeer. Hij kan het verkeer doen halt houden, maar mag het verkeer niet regelen, wat op een druk kruispunt zeker noodzakelijk is. Hij heeft ook veel minder gezag dan een politieman of -vrouw. Agressie tegenover seingevers komt heel frequent voor. Ze worden soms gewoon omver gereden.”

“Vertrouwen in collega’s”

“De federale politie begeleidt de wedstrijden met motards en helikopter om tegenliggend verkeer te onderscheppen, maar zij kunnen niet permanent inspringen voor de beveiliging van de kruispunten omdat een wielerkaravaan van meer dan 1 km zich uiterst snel verplaatst. Dat is de taak van de plaatselijke politiezones. Het is de taak van de burgemeester om politiemensen in te zetten op de meest risicovolle kruispunten in het belang van de veiligheid van de renners en de volgers, maar ook van het doorgaans verkeer, de bewoners en de toeschouwers.”

“Het is de burgemeester die als eerste wordt aangesproken als het mis gaat in de koers. Ik heb evenwel vertrouwen in de collega’s van de zone Polder dat zij niet zullen besparen op de veiligheid van de koersen en dat zij na een risicoanalyse de juiste inzet van manschappen zullen bepalen zoals de andere zones”, besluit burgemeester Karl Bonny van Ichtegem.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier