Burgemeester Anzegem : “Aanpak gemeentehuis en heropbouw kerk integreren in één project”

Redactie KW

Een groot deel van de uitgebrande kerk zal als gebedsruimte heropgebouwd worden. Daarnaast komt er een polyvalente ruimte ten dienst van de gemeente en voor kerkelijke plechtigheden waar veel mensen op af komen.

Burgemeester Van Marcke opende een bijkomende denkpiste door het opfrissen van het gemeentehuis te koppelen aan die plannen.

Samen met architecten en ontwerpers boog het schepencollege zich over de aanpak van de Sint-Jan-De-Dopererk. Er komt een ruimte met 250 stoelen voor kerkvieringen aan de kant van de toren. Daarnaast, dicht bij het huidige gemeeentehuis, komt een polyvalente ruimte voor recepties, vergaderingen en eventueel trouwzaal en raadzaal. Verder hoopt men er ook op een verdieping administratieve diensten van de gemeente onder te brengen. Zodat een gezamelijke aanpak met het gemeentehuis voor de hand ligt. “We willen van de gelegenheid gebruik maken om ook het gemeentehuis op te frissen. Een deel dateert van de jaren zeventig. Er is een grondige modernisering nodig”, aldus de burgemeester. Het college van burgemeester en schepenen wil onderzoeken of een permanente verbinding tussen gemeentehuis en kerk mogelijk door bij voorbeeld een glazen doorgang.

Hoe dan ook gaat het om en project dat pakken geld zal kosten. De gemeente rekent op subsidie van de Vlaamse oerheid aangezien de kerk een beschermd monument is. Sraks wordt het voorstel besproken met Erfgoed Vlaanderen en er worden ook contacten gelegd met het kabinet van minister-president Bourgeois. Ook de bevolking zal nog inspraak krijgen.

De gemeentediensten in een volledig nieuw gebouw onerbrengen naast de kerk is geen optie en zou nog meer geld kosten. Een kerk in een kleinere vorm en een nieuw gemeentehuis op de plaats waar de kerrk nu staat is ook ondenkbaar.

(WDA)