Buren vragen sluiting en miljoenenvergoeding van Agristo Hulste

Buren Noël Vlieghe, Lucien Cuvelier en John Deboeuf zijn de geur- en lawaaihinder grondig beu. © LSi
Redactie KW

Drie gezinnen uit de buurt van aardappelverwerkend bedrijf Agristo uit Hulste eisen de sluiting van het bedrijf en een schadevergoeding van 1,2 miljoen euro. Ze trokken opnieuw naar de rechter omdat het bedrijf na een arrest van de Raad van State op 25 mei, dat de huidige milieuvergunning voor het bedrijf vernietigde, zonder vergunning exploiteert.

Buren Noël Vlieghe, Lucien Cuvelier en John Deboeuf zijn de geur- en lawaaihinder grondig beu. “Al meer dan dertig jaar lapt Agristo de regels aan hun laars”, klinkt het. “Pepe, wat stinkt het hier nog altijd, hoorde ik vorige week opnieuw van mijn kleinkinderen”, aldus Noël Vlieghe.

De buren zien hun kans dan ook schoon nadat de Raad van State de milieuvergunning vernietigde. Ze dienden een rechtstreekse dagvaarding in bij de rechtbank omdat het zonder vergunning exploiteert. Waardoor het bedrijf amper twee maanden na een vorige veroordeling opnieuw terechtstaat. Naast een schadevergoeding van 400.000 euro per gezin eisen de buren ook een dwangsom van 100.000 euro per dag dat het bedrijf zonder vergunning exploiteert. En de sluiting van het bedrijf met 105 personeelsleden.

Minister Schauvliege moet beslissen

Agristo zelf stelt alles in het werk om een nieuwe vergunning te bekomen. De beslissing daarover ligt bij minister Schauvliege. Het bedrijf wil ook 1 miljoen euro investeren in een schouw van 15 meter hoog en de installatie van een naverbrander die geurpartikels uit de lucht haalt en die verbrandt. Die investering zou bovenop het bedrag van 900.000 euro dat tot op vandaag al is geïnvesteerd in milieumaatregelen komen.

Halfweg mei veroordeelde de rechter in Kortrijk het bedrijf en twee leidinggevende figuren nog tot een boete van ruim 100.000 euro voor de jarenlange geur- en lawaaihinder die het produceert. Dezelfde drie gezinnen uit de Waterstraat kregen elk een schadevergoeding van 35.000 euro toegekend. Een sluiting beval de rechter toen niet.

Jarenlange lijdensweg

De vestiging van Agristo in Hulste heeft er al een jarenlange lijdensweg met vergunningen en veroordelingen opzitten. Zowel in 2005 als in 2012 kwam het ook al tot veroordelingen tot boetes. De nieuwe rechtzaak wordt op 8 oktober behandeld.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier