Buren van drukkerij in Jabbeke klagen over geurhinder

Redactie KW

Enkele buurtbewoners van drukkerij Mercator Press in Jabbeke klagen over geurhinder. Zondagmorgen zorgde een erg doordringende inktgeur voor heel wat overlast. En dat is blijkbaar niet de eerste keer.

Verschillende personen, die liever anoniem wensen te blijven, werden afgelopen zondag niet meteen in ideale omstandigheden wakker. “We zijn iets voor negen uur opgestaan en toen hing de geur al door het hele huis”, klinkt het bij één van de mensen uit de buurt.

Het gaat volgens de bewoners om een doordringende inktgeur, die vooral sterk komt opzetten als de wind uit het oosten komt. “Ik woon hier al sinds mijn kindertijd en zowel ik als mijn ouders kregen er vroeger al hoofdpijn door.” Stemmen gaan op dat ‘s nachts de filters soms enkele uren afgelegd worden, wat een flinke slok op de borrel zou schelen in het kostenplaatje. “Ik merk het meteen aan mijn allergieën wanneer de uitstoot over de buurt hangt, dan heb ik er meteen veel meer last van“, zegt nog een bewoner.

“Het probleem is dat de geur niet constant aanwezig is”, zegt nog iemand. “Toevallige metingen kunnen dus perfect als resultaat geven dat er geen vuiltje aan de lucht is. Soms blijft het maar een uur of twee hangen. Tegen dat de metingen dan doorgevoerd worden, is het al te laat.”

Rookgaswasser defect?

Hun grieven geraakten al bij de burgemeester die er de milieuambtenaar opzette. “Twee jaar geleden was er ook al een aantal klachten binnengekomen”, zegt burgervader Daniël Vanhessche (CD&V). “Toen hebben ze een rookgaswasser geplaatst. Sindsdien waren er geen klachten meer.”

Tot afgelopen weekend dus. “Misschien is die rookgaswasser defect”, zegt burgemeester Vanhessche. “Hoe dan ook heb ik de milieuambtenaar verwittigd. Die moet de milieu-inspectie op de hoogte brengen. Als er inderdaad inbreuken begaan zijn, zullen zij dat moeten bekijken.”

Bij de drukkerij zelf vallen ze uit de lucht. Ze waren zich tot nu toe van geen kwaad bewust.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier