Buren klagen geluidsoverlast Kerkplein Dorp in Bredene aan

Dirk Laga voor het Kerk-annex speelplein in Bredene Dorp. Bron van heel wat ergernis volgens Dirk. (Foto MM)
Redactie KW

Ze zijn geen familie, Dirk Laga en Myriam Laga. Maar de eigenaars van Dorpsstraat 112 en 110 delen wel een naar eigen zeggen jarenlange lijdensweg. “Onze woningen palen aan het Kerkplein in Bredene Dorp, dat ook als speelplein dienst doet. Lawaai en vandalisme zijn al jaren ons deel. Een oplossing dringt zich op maar op het gemeentehuis blijven ze Oost-Indisch doof voor onze klachten”, aldus Dirk en Myriam in koor.

Dirk Laga en naamgenote Myriam wonen respectievelijk van 1986 en 1983 in hun kleine woning langs de Dorpsstraat in Bredene Dorp. Hun gezellige rijhuisjes kijken uit op de mooi gerestaureerde Sint-Rikierskerk en het Kerkplein.

“Vroeger was daar een klein speelpleintje maar in 2014 heeft het gemeentebestuur er een basketterrein op aangelegd. Een kooi eigenlijk waarbinnen kan gebasket, gevoetbald…”, legt Dirk Laga uit.

Tieners

Precies die basketkooi zorgt volgens Dirk en Myriam voor heel wat geluidsoverlast. “Op het terrein wordt ook gesjot. Jongeren vinden er dan niks beter op dat de bal on-op-hou-de-lijk tegen de panneau te keilen. Uren aan een stuk. Of beter nog, zoals vorige week, om hun bal over de hoge omheining te mikken richting kerkhof. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat een auto in de buurt beschadigd wordt door een bal”, treedt Myriam haar buur bij.

Haar storen vooral de oudere jongeren, die vaak tot ‘s avonds laat op het plein rondhangen. “Dat kleine kinderen hier komen spelen, is niet het probleem. Zij maken niet zoveel lawaai en gaan tijdig naar huis. Neen, het zijn vooral tieners, die voor overlast zorgen. Die gasten komen bovendien van overal. Tot van de Vuurtorenwijk komen ze hier sjotten, basketten.”

Politie

“Vervelend is ook dat zijn dan hun gettoblaster bij hebben en de hele buurt op stelten zetten met hun luide muziek. Maak je daar een opmerking over, dan word je vaak nog bedreigd ook. Op een zondag heeft hier ooit zo’n gettoblaster zeven uur aan een stuk staan schallen. Ondraaglijk was het. Weet je, in Nederland bestaat een wet die oplegt dat een speelplein meer dan 50 meter van een woonwijk moet verwijderd zijn. Dat lijkt me een goed idee.”

Dirk en Myriam zagen de voorbije jaren geen andere uitweg dan regelmatig de politie oproepen om de jongeren na 22 uur van het Kerkplein te jagen. “Tijdens een doodgewone zomer wel tot 40 van de 60 avonden. Dat is niet plezant, hoor”, geeft Dirk toe. “Ik vind het zelfs jammer dat ik de politie daar telkens mee lastig moet vallen. Die hebben heus wel andere katten te geselen in de zomer. Maar het kan niet anders. Voor die jonge gasten is het intussen een spelletje geworden om de politie net te snel af te zijn. En dan komen ze ons achteraf nog treiteren en ons bedreigen ook.”

Onverdraagzaam vinden Myriam en Dirk zichzelf niet. “Alhoewel velen ons misschien zo zouden omschrijven”, denkt Myriam. “Weet je, in jeugdhuis Creatuur, aan de andere kant van het Kerkplein, repeteert een muziekgroepje. Die gasten spelen best luid. Maar ze houden er ook mee op na 22 uur. Zo hoort het. We hebben daar dan ook nooit misbaar over gemaakt.”

“Wij geven jaarlijks zelf een feestje in de tuin”, pikt Dirk in. “Het gaat er dan ook al eens wat luider aan toe. Maar wij verwittigen de buren vooraf en dempen de muziek na 22 uur.”

Drukte

Dirks advocaat gaf hem eerder al de raad een gerechtsdeurwaarder in te schakelen. “Maar dat is onbegonnen werk. Die gasten spelen het spel sluw. Gelukkig houdt jeugdopbouwwerker Jens Bonte, die opereert vanuit Creatuur, mee een oogje in het zeil. Ziet hij jongeren na 22 uur nog rondhangen of voetballen op het Kerkplein, dat stapt hij erop af. Dat helpt en wordt geapprecieerd. Maar vanuit het gemeentebestuur krijgen we geen begrip, laat staan medewerking. Goh, je begrijpt dat een mens na verloop van tijd zijn standpunt gaat verharden, hé!?”

“Mijn man en ik zijn in een hondenclub en trekken er op zondag steevast op uit met de honden. Gewoon om hier toch een dag eens weg te zijn van alle lawaai. Weet je dat we sinds enige tijd niet meer in de woonkamer leven, die op de straat uitgeeft, maar in de keuken, achteraan het huis. Zo hebben we wat minder last van de drukte.”

“Mijn vrouw is dan weer verpleegster en heeft vaak nachtdienst. Ze moet dan natuurlijk tijdens de dag slapen. Maar begin er maar eens aan met al die herrie”, merkt Dirk op.

Naar Grasduinen

Of ze dan een oplossing hebben? “Het gemeentebestuur zou bijvoorbeeld ‘s avonds, na 20 uur, het terrein kunnen afsluiten, zodat niemand er nog in kan. Maar beter nog zou zijn dat de jongeren aangespoord worden om naar Grasduinen te trekken. Daar staat krek dezelfde basketkooi. Op het recreatiedomein zijn bovendien toiletten aanwezig. Dan zouden ze niet zoals hier in de struiken moeten plassen“, vindt Myriam.

“Ik begrijp dat Bredene een gemeente met heel veel jonge gezinnen is en dat die kinderen, jongeren een plek moeten vinden om zich te ontspannen. Maar zonder duidelijke afspraken komt er geheid miserie van. Zoals hier aan het Kerkplein”, besluit Dirk Laga.

Overlast overroepen

Algemeen directeur Yannick Wittevrongel was deze week niet verrast toen we hem met de klachten van Dirk en Myriam confronteerden.

“Of de overlast zo groot is als zij laten uitschijnen, durf ik te betwijfelen. Bovendien, we hebben als gemeentebestuur al heel wat inspanningen geleverd om de geluidsoverlast tot een minimum te beperken. De houten panelen, die de basketkooi vroeger omzoomden, hebben we verwijderd en vervangen door netten. Daardoor is het lawaai van ballen, die vroeger tegen de panelen stuiterden, al ernstig afgenomen.”

“We hebben de politie ook gevraagd om regelmatig controles uit te voeren na 22 uur en onze jeugdopbouwwerker zorgt voor de nodige sociale controle. De laatste vaststellingen van de politie gaven trouwens aan dat er na 22 uur niet meer gevoetbald wordt op het plein. In 2018 waren er geen klachten en meldingen. Wijkinspecteur Geert de Kreyger heeft 46 controles ter plaatse gedaan in de zomer van 2016 , in 2017 heeft hij dat opgenomen in zijn reguliere werking.”

‘Mensen moeten natuurlijk beseffen dat wanneer ze in het centrum van een dorp of gemeente wonen ze met verkeer, spelende jongeren geconfronteerd kunnen worden. Waar moeten we kinderen anders nog laten spelen? Ze moeten toch ergens heen? Je moet toch op elke wijk een speelplein kunnen voorzien? Niemand zal daar in principe tegen zijn. Maar dan toch liefst niet voor de eigen deur, blijkbaar…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier