Bulldogkweker Gregory: “Ik wil de shows naar onze streek brengen”

Gregory Vandenbogaerde houdt het bij één nestje bulldogs per jaar. © EDB
Redactie KW

Gregory Vandenbogaerde begon vorig jaar met het kweken van Amerikaanse bulldogs. “We hadden meteen dertien puppy’s. Na drie maanden waren ze allemaal weg. Uit liefde voor de honden ben ik hobbykweker geworden”, vertelt hij. Gregory doet ook mee aan Nederlandse bulldogshows, waar hij al verschillende eerste prijzen wegkaapte.

Gregory Vandenbogaerde (40) woont met zijn vriendin in Marke. Op zijn 30ste trok hij voor de eerste keer naar Bali. “Ik was verkocht aan dat land en wou er oud worden.” Hij trok verschillende keren naar het eiland. Zijn leven kreeg echter een nieuwe wending nadat hij op 12 oktober 2012 het slachtoffer werd van een arbeidsongeval.

“Ik was die zomer nog in Bali geweest en had er al mijn vriendin leren kennen. In december ging ik er voor zes maanden revalideren. Ik wist toen nog niet of ik ooit nog normaal zou kunnen lopen. Toen ik er aankwam, had mijn vriendin een windhond gekocht. Die betekende veel voor mij: we hadden iets om voor te zorgen en we stonden overal bekend met onze hond.”

Revalidatie

Na de eerste zes maanden revalidatie, keerde Gregory nog eens voor zes maanden terug naar Bali. “We zijn daarna samen naar België gekomen. Een vriend vangt in Bali onze hond op. Mijn vriendin burgerde zich in ons land in en ging onmiddellijk naar school. Ze heeft ondertussen vast werk”, vertelt Gregory.

Hij kan door de gevolgen van zijn ongeval nog altijd niet werken door hevige rugpijn. Gregory is momenteel nog altijd in behandeling. “Er volgen zeker nog twee operaties. Nu ben ik bezig met rugschool om de pijnmomenten te verzachten want de pijnpunten kunnen niet meer hersteld worden.”

Liefde voor honden

Eens het koppel in Marke gesetteld was, wilden ze opnieuw een hond. “We kochten drie jaar geleden een teefje van een Amerikaanse bulldog. Ik had vroeger al een Franse bulldog gehad. Samen met onze reu zorgde het teefje vorig jaar voor een eerste nestje. “We hadden meteen dertien puppy’s: een echt succes. Na twaalf weken waren alle pups weg. We komen nog altijd samen met alle eigenaars om eens te gaan wandelen met alle pups van dat nest. Uit liefde voor die honden ben ik een hobbykweker geworden met één nestje per jaar.”

“Mijn honden met een stamboom worden uitgebreid medisch getest”

Het kweken van bulldogs wil Gregory verder blijven doen. Ondertussen kwam er acht weken geleden een nieuw nestje. De eerste puppy’s trokken deze week al naar hun nieuwe eigenaar. Gregory en zijn vriendin zijn momenteel op zoek naar een grotere woning met veel grond. “Momenteel hebben we één reu en twee teefjes maar ik droom ervan om drie soorten bulldogs te kunnen kweken.”

Tips van de jury

Naast het kweken van bulldogs doet Gregory ook nog shows met zijn reu en één teefje. “Door naar buiten te komen, blijf ik in contact met kwekers en leer ik toekomstige kopers kennen. Op shows doe je ook veel kennis op en krijg je tips van de jury die de honden controleert op gezondheid en handelingen. Vooral de ervaring is belangrijk”, weet Gregory. Hij wil een service bieden aan wie bij hem een puppy koopt. “Mijn klanten kunnen me bellen om raad. Ik geef garantie op gezondheid van de honden. Vooral heupen, ellebogen, een zenuwziekte en huidproblemen kunnen bulldogs parten spelen. Net daar worden mijn kwalitatieve honden met een stamboom op getest.”

Gregory trekt voor shows altijd naar Nederland, waar er vier organisaties zijn die bulldogshows doen. Hij behaalde er al verschillende keren een eerste prijs. “Ook de shows in Duitsland interesseren me, maar momenteel is dat voor mij nog te lang rijden in de wagen.” Gregory zou graag eens met een Nederlandse organisatie samenwerken om hier in de streek een bulldogshow te organiseren.

Bali

Na zijn pensioen wil Gregory weer naar Bali om daar definitief te gaan wonen. “Maar dan wil ik zeker een koppeltje bulldogs meenemen. In Bali zijn veel villa’s en bulldogs – die goede waakhonden zijn – zouden er goed verkopen. Het zal zeker nog twintig jaar duren voor we daar geraken. Ik heb nu met mijn honden iets te doen. En als ik voorlopig elk jaar naar Bali kan gaan, dan ben ik gelukkig!”

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier