Bruisende buurt in plaats van rusthuis: van oude dag naar cultureel en culinair genot

onderschrift
Axel Vandenheede

De gewezen gebouwen van woonzorgcentrum Sint Vincentius hebben een andere invulling gekregen. Waar mensen tot enkele jaren geleden genoten van hun oude dag, is er nu ruimte om te genieten van muziek, een drankje, culinaire hoogstandjes en kunst. “Hotel Messeyne heeft er zelfs een bijhuis”, stelt schepen Wout Maddens.

Eind 2016 verlieten de bewoners van woonzorgcentrum Sint Vincentius de gebouwen in de Groeningestraat en verhuisden naar de Houtmarkt. Het Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk had toen al de site voor 4,1 miljoen euro gekocht. De site van 10.000 vierkante meter bruist sinds kort weer. “We doopten deze site om tot Atelier 2025”, legt schepen van Wonen en Bouwen Wout Maddens (Open VLD) uit. “Daarbij gaan we voor het hergebruik van de gebouwen. Leuk is dat er in enkele maanden tijd heel wat personen en organisaties kwamen aankloppen om zich hier te vestigen.”

Van muziek tot jongerenbegeleiding, van horeca tot gezonde brooddozen: je vindt het allemaal op de site.

Oranjehuis en CAW

De vzw Oranjehuis nam haar intrek in het kopgebouw nummer twee. Wouter Vanclooster: “Wij huren hier zes appartementen om kwetsbare jongeren tussen de 16 en 25 jaar zijn te begeleiden. Hier krijgen ze de kans om zelfstandig te wonen. Elke avond in de week zal er een begeleider aanwezig zijn.”

Het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) huurt in hetzelfde gebouw vijf appartementen. Zij zullen zich daar focussen op thuisloze vaders, moeders of koppels, ouder dan 25 jaar. “Om een zeker evenwicht te vinden tussen ons project en dat van Oranjehuis”, is te horen.

House 22

Hotel Messeyne is aan de overkant van de site gevestigd, maar steekt nu letterlijk de straat over. “We hebben de gewezen serviceflats, dertien in totaal, gekocht”, aldus Marie-Paule Vanderstraeten en dochter Dominique Vandewalle. “We hebben er gezellige, moderne hotelappartementen van gemaakt. De bedoeling is om daar mensen onder te brengen die meer dan 10 nachten bij ons boeken en daarom liever wat meer ruimte hebben. Ze zullen wel van alle faciliteiten in het hotel gebruik kunnen maken.”

“We merken dat internationale bedrijven als Bekaert, Vande Wiele en Barco dikwijls buitenlanders op bezoek hebben die hier enkele maanden blijven werken. Voor hen is dit een ideale oplossing. Ze hebben hun eigen stekje en kunnen ook terecht in het hotel.”

Huis Ter Leye

Huis Ter Leye verleent integrale gezinszorg. Directeur Lies Vandemaele: “We vangen gebroken gezinnen op of alleenstaande vaders of moeders. Die gezinnen hebben jonge kinderen. Het jongste kind bij ons is begin deze maand geboren. We hebben plaats voor negen gezinnen, plus één zogenaamde crisisplaats.”

“We zijn blij dat we hier terechtkunnen. We hebben onze thuisbasis in de Doorniksesteenweg, maar de gebouwen daar zijn gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouw. In 2020 keren we alvast naar daar terug.”

De Stroate

Hiphopacademie De Stroate bestaat drie jaar. Op de site-Sint Vincentius vinden ze net als Huis Ter Leye een tijdelijk onderkomen. Siebrand Craeynest: “Anderhalf jaar geleden trokken we naar CinePalace in de Zwevegemsestraat, waar we onze werking intussen fors hebben uitgebreid. Leuk is dat we aan de kant van het Begijnhof de nodige ruimte krijgen, met een entree en terras.”

Barcyclette

Barcyclette is een nieuw initiatief van Tamara Tanghe en opent binnenkort. “In een ruimte dat paalt aan de binnenkoer open ik binnen een maandje een fietscafé”, vertelt ze. “Het moet een aangename plek worden waar je kunt genieten van een drankje, een boek kunt lezen van de ruilbib… Er zal ook veel aandacht zijn voor de fiets. Zelf doe ik alles met mijn tweewieler. Ik heb zelfs geen rijbewijs. Kortrijk is al goed bezig als het om fietsen gaat, maar het kan nog beter.”

Fersjet

Cathy Vercant zal straks gebruik maken van de keuken van Barcyclette om gezonde lunchboxen voor kinderen uit het kleuter- en lager onderwijs te maken. “Ik noem het lunchboxen met LEF; lokaal, ecologisch en fair trade. Ik zal de lunches maken met mensen uit kansengroepen. Bovendien gaat per verkochte lunchbox een halve euro naar een fonds. Dat zal aangesproken worden om mensen uit kansengroepen die ook een lunchbox bestellen een voordelig tarief van 1 euro te kunnen aanbieden.”

Restaurant Vier

Sebastien Ghyselen en partner Ann openen deze maand nog restaurant ViEr. “We kunnen gebruik maken van de kloosterkeuken en kloostergang”, stelt de gewezen chef van gastrobar Gust. “Eigenlijk wilden we nu al open gaan, maar de bouwwerken liepen door een kapot plafond vertraging op.”

“De bedoeling is dat we ‘s middags een dagschotel aanbieden. We hebben ook een zaaltje waar we vergaderlunches serveren. ‘s Avonds wordt ViEr dan een restaurant à la carte. We kozen voor deze naam omdat we het leven willen vieren.”

Stadsinfopunt

Het SOK opent in de voormalige refter een stadsinfopunt. Rita Agneessens: “Je kan daar info kunnen krijgen over de lopende projecten in de stad. Deze zomer zijn er ook enkele projecten van studenten van Sint-Lucas met Kortrijk als onderwerp te zien. Daarna zullen daar tijdelijke tentoonstellingen plaatsvinden.”

Kunstenaars

Op de eerste verdieping van enkele gebouwen nemen kunstenaars hun intrek. Nathalie Vanheule en Dieter Van Caneghem hebben er al hun stek. “Er is nog plaats voor anderen”, aldus Wout Maddens. “Daar willen we ook bekijken of het filmmuseum daar iets kan doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier