Bruin sop in plaats van helder leidingwater: “Zelfs de hond wil er niet van drinken”

Redactie KW

Al meer dan vijf jaar komt er bij aantal bewoners van de Poperingestraat regelmatig vuil bruin sop uit hun kraan, in plaats van helder drinkbaar leidingwater.

Ten huize van Pieter en Stephanie zitten ze letterlijk en figuurlijk met de handen in het haar. “Kijk wat er deze morgen uit onze kraan kwam”, begint Pieter zijn verhaal, en toont een beker gevuld met bruin water.

Bruin sop in plaats van helder leidingwater:

“Regelmatig hebben we problemen met ons leidingwater, maar vandaag was het wel terug heel erg. Toen we deze morgen onze zoon in bad staken en het water lieten lopen begon hij plots te roepen dat hij eruit wou omdat het water vuil was. Toen we gingen kijken kwam er inderdaad bruin roestsop uit de kraan. Het is zeker al meer dan vijf jaar dat we op regelmatige tijdstippen met dit probleem te maken hebben. De gemeente kan er niks aan doen, zeggen ze, en sturen ons door naar de Watergroep die ons op hun beurt terug naar de gemeente stuurt”

Het is zeker al meer dan vijf jaar dat we op regelmatige tijdstippen met dit probleem te maken hebben

“Dit is er echt over”, zucht Stephanie, de vrouw van Pieter. “Het is iedere keer een gok als ik mijn was in de wasmachine steek. Zal die er proper terug uit komen, of niet? Ik hou steeds mijn hart vast als ik de witte was doe, want regelmatig komt die er grauw uit. We hebben van de Watergroep potjes met vitamine C gekregen om bij de was te voegen, maar daardoor verslijt de wasmachine veel vlugger, zegt onze installateur.”

Ondertussen is buurvrouw Petrouchka er ook bijgekomen. “Ik heb sedert enkele maanden een nieuwe badkamer. Je zou mijn nieuw bad eens moeten zien! Vuile bruine randen die ik alleen maar proper krijg met bleekwater en overal roest aan de kranen. Ons toilet moeten we meermaals doortrekken voor het proper is. Veel water laten lopen en veel spoelen, zeggen ze bij de Watergroep, maar wie zal dat betalen??

De keukenboiler moet ik bijna ieder jaar vervangen en kranen en douchekoppen raken dicht door het roest

Ook de familie Creus heeft al veel schade door dat vuile water. “De keukenboiler moet ik bijna ieder jaar vervangen en kranen en douchekoppen raken dicht door het roest” zucht Bart Creus.

Bij de Watergroep zeggen ze dat dit water drinkbaar is, maar zelfs onze hond wil er niet van drinken. Alles zal beteren als er nieuwe waterleidingbuizen gelegd worden als ze het nieuwe fietspad aanleggen, maar moeten we echt nog zolang in de miserie zitten, dat kan toch niet” zegt Bart nog. “Onze CV ketel, onze koffiezet en nog zoveel meer. Kapot. En als het water dan eens proper is, dan zit er geen druk op“, vult Pieter nog aan. “Want als ze teveel druk opsteken, dan komt alle vuil en roest los van de buizen en krijgen we dat dan hier in onze huizen binnen. Wat moeten we doen? Dit heeft ons allen al pakken geld gekost, we zijn ten einde raad, we weten het niet meer. We betalen voor proper, drinkbaar leidingwater, maar krijgen bruin roestsop in de plaats”, besluit Pieter radeloos.

(RVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier