Brugse telers en producenten maken de ‘Bombé Burger’

Pieter Lonneville, Stefan Vandaele, Bart Vanderveken, Diya Janssens, Jens Mouton en Wouter Stevens creëerden de Bombé Burger. © PDV
Redactie KW

Diya Janssens, bekend van de Indische kookworkshops Kookindi, presenteert op het foodfestival (H)eerlijk Brugge op 27 mei in het Astridpark een hamburger met Indische toets. Daar werkten heel wat lokale producenten en telers aan mee.

Naast freelance verpleegster en kandidaat op de CD&V-lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen is Diya Janssens vooral een gepassioneerde foodlover. Met Kookindi, het concept waarbmee ze de Indische keuken naar een zo ruim mogelijk publiek wil brengen, oogst ze intussen heel wat bijval.

“Het idee van mensen die gepassioneerd met voeding bezig zijn en van de zogenaamde korte keten, waarbij consumenten in nauw contact staan met de telers en producenten, spreekt mij enorm aan”, zegt Diya. “Zo kwam ik in contact met de mensen van Foodlab en van (H)eerlijk Brugge. (H)eerlijk Brugge is een erg leuk evenement waarbij lokale, gepassioneerde producenten het beste van zichzelf tonen in het Astridpark. De voorbije jaren maakte ik door mijn passie voor voeding kennis met heel wat telers, producenten en koks en samen met mijn Indische roots groeide zo het idee om die passies en interesses te bundelen in één smaakvol gerechtje om met een standje te staan op (H)eerlijke Brugge.”

Bom van een gerecht

Zo kwam Diya bij de Bombé Burger. “Bombé is een kleine verwijzing naar het Indische Bombay, maar duidt er ook op dat het gaat om een bom van een gerechtje, boordevol smaak!” Voor de hamburger zelf, het vlees dus, werkt Diya samen met chef Pieter Lonneville van Tête Pressée. Lonneville is kok, maar volgde ook de opleiding tot slager.

“Ik bestel bij boeren in de streek vaak een volledig rund dat ik ook zelf mag slachten. Daar verwerk ik dan zo goed als alles van in mijn gerechten. De klanten in de zaak krijgen een duidelijke uitleg over de herkomst van het dier”, vertelt Lonneville. “Op die manier werk ook ik mee aan de korte keten. Voor de hamburger van Diya werk ik met 100 procent rundsvlees van het Holstein-ras. Ik ben er geen voorstander van om varkensvlees te verwerken in een hamburger. Het is sappig genoeg met rundsvlees als je dat mooi à point kunt bakken.”

Indische toets

Het broodje komt van bij de gerenomeerde Brugse bakker-pattisier Stefan Vandaele. Na heel wat proefbakken kwam hij samen met Diya op het idee van een luchtig gebakken desembroodje met curry en mosterd in verwerkt, waardoor het een typisch Indische toets moet krijgen.

De groenten in de burger komen van bij Jens Mouton, een bioboer uit Ichtegem. Hij teelt op 1 hectare biologische groenten en werkt ook met 10 fokvarkens, 2 koeien en 70 melkgeiten. “Ik ben ook actief bij de coöperatie Boer Bas, waar vanuit een winkel in de Blankenbergstesteenweg in Sint-Pieters, een aantal boeren hun producten rechtstreeks aan de klanten verkopen”, vertelt Jens.

De organisatie van (H)eerlijk Brugge draagt aan de standhouders op dat er een vegetarisch alternatief moet voorzien worden en daarom ging Diya een samenwerking aan met Wouter Stevens en Bart Vanderveken van Kopje Zwam. “Wij recupereren koffiegruis bij een aantal Brugse horecazaken en koffieschillen bij een koffiebranderij. Op dit substraat kweken we dan oesterzwammen. Een lekker product kweken op afval dus, dat is de kern van wat Kopje Zwam doet”, legt Bart Vanderveken uit.

“Bovendien werken we vanuit een leegstaande zolder in Assebroek, als signaal dat we voorstander zijn van optimaal ruimtegebruik.” Diya geeft zelf nog een extra Indische toets aan de hamburger. “Ik zorg voor een licht pikante chilimayonaise als saus voor bij de burger.” (PDV)

(H)eerlijk Brugge vindt plaats op 27 mei van 12 uur tot 17 uur in het Astridpark in Brugge.