Brugse stapt in het eerste ‘bierhuwelijk’ van het land

Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Het huwelijk van biersommelier Sofie Vanrafelghem en toekomstige echtgenoot David Le Roy staat zaterdag volledig in het teken van bier.

Hoe kan het ook anders: het huwelijk van Sofie Vanrafelghem en David Le Roy – respectievelijk ‘master beer sommelier’ en bierhistoricus – zal zaterdag volledig in het teken staan van bier. “Je zou denken dat een bierhuwelijk niet zo uitzonderlijk is in bierland België, maar helaas is dat verre van het geval”, vertelt Sofie Vanrefelghem, die afkomstig is uit de Brugse deelgemeente Koolkerke. “Met wat geluk kun je op een trouwfeest na het dessert aan de bar een biertje bestellen, maar daar blijft het meestal bij. Het idee dat bier niet elegant is, en dus ook niet past op een prachtig en chique feest zoals een huwelijk blijft leven.”

Sofie Vanrafelghem. (GF)
Sofie Vanrafelghem. (GF)

Vier bierchefs

Daar wil de Brugse en haar toekomstige zaterdag verandering in brengen. Alles tijdens hun Mooiste Dag heeft een linkt met de schuimende drank. Zo wordt het koppel zaterdagmorgen met de paardentram van Brouwerij Van Steenberge (Augustijn, Gulden Draak…) – waarop ze elkaar voor het eerst ontmoet hebben – naar het stadhuis van Gent gebracht. Na het jawoord wordt er heel passend een eerste keer geklonken met de blonde Augustijn. Daarna gaat het richting Brouwerij Huyghe in Melle, waar de gasten naast de verschillende mooie bieren de uitgekiende pairings met de hapjes zullen ontdekken. Voor deze amuses kreeg het koppel de hulp van vier grote bierchefs: Hilaire Spreuwers (Bitterzoet), Tom De Four (Heeren van Liedekercke), Stefaan Couttenye (‘t Hommelhof) en Hildegard Van Ostaden (De Hoppeschuur). Elke chef creëerde een uniek culinair hapje ter gelegenheid van dit groots feest.

Eigen huwelijksbier

Elke gast wordt zaterdag op het feest ook verwelkomd met een Deliria, het bier dat Sofie samen vele vrouwen samen brouwde in Brouwerij Huyghe naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. Daarnaast zal iedereen kunnen proeven van een speciaal ontwikkeld huwelijksbier, dat het koppel romantisch samen heeft gebrouwd. “Het werd een WIPA (Wedding India Pale Ale). Deze bierstijl, waarbij er extra veel hop toegevoegd wordt tijdens het brouwproces, is tegenwoordig enorm populair. Cartoonist Erwin Vanmol, bekend van P-Magazine – ontwierp het etiket.” Helaas voor de liefhebbers: het hobbybier komt niet op de markt en de etiketten worden niet verhandeld.

Hoppily Ever After. Het koppel ontwikkelde een eigen huwelijksbier, waarvoor cartoonist Erwin Vanmol het etiket ontwikkelde. (GF)
Hoppily Ever After. Het koppel ontwikkelde een eigen huwelijksbier, waarvoor cartoonist Erwin Vanmol het etiket ontwikkelde. (GF)

Pleidooi voor meer bier

“Verschillende vrouwen klopten bij me aan met de vraag hoe ik het voor elkaar gekregen had”, aldus nog Sofie Vanrafelghem. “Koppels die voor bier op hun huwelijk kiezen, moeten vaak heel wat obstakels overwinnen. Je moet weten dat bij het overgrote deel van de cateraars en feestzalen je wijn aangeboden krijgt bij het diner, en het vaak een stevige meerkost betekent als je voor bier kiest, of zelfs onmogelijk is. En dat is onaanvaardbaar voor België.”

Dat is haar boodschap én levensdoel: tonen hoe elegant en geraffineerd bier is, om zo ook meer vrouwen bier te laten ontdekken. “Onbekend is onbemind. Dat is de grootste reden waarom vooral vrouwen massaal het bier laten staan.”

(Olivier Neese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier