Brugse rechter is duidelijk: dwangsom van 250 euro per dag dat honden blijven

© MM
Redactie KW

Het gezin van Heidi De Busschere (49) en Philippe Mus (49) uit Sijsele moet van de Brugse vrederechter verplicht hun drie honden van de hand doen. Reden is een aanhoudend conflict met de buren over – zogezegd – geluidsoverlast van de blaffende viervoeters. Objectieve vaststellingen van de politie waren er volgens de familie nooit. Vanaf 7 oktober moet het gezin een dwangsom van 250 euro betalen per dag dat de honden blijven. “Dit is te gek voor woorden. Geen haar op ons hoofd dat er aan denkt om onze honden weg te doen”, zuchten Heide en Philippe.

De discussie over de honden van Heidi en Philippe hangt al sinds 2013 als een donkere wolk boven de hoeve van het gezin in de Molenstraat. Het dispuut kende deze week een hoogtepunt in het Brugse vredegerecht. “De rechter besliste dat we onze honden moeten wegdoen. Hij vindt dat er voldoende elementen zijn dat onze drie viervoeters wel degelijk voor overlast zorgen. Maar dat slaat nergens op. Niemand in de straat ondervindt last. De mensen willen daar ook over getuigen en hebben dat op papier gezet. Het haalde niks uit. Het vonnis van de rechter was onverbiddelijk: onze honden moeten voor 7 oktober weg”, zuchten Heidi en Philippe.

Geluidsoverlast

Volgens één buurman zorgt het geblaf van de drie honden – een labrador, rotweiller en windhond – voor zware overlast. “Onzin”, reageert Heidi. “Het zijn pure pesterijen. Eerder moesten we onze twee hanen al weghalen omdat die te veel kakelden naar zijn goesting. De situatie is eigenlijk te absurd voor woorden. Volgens hen is onze rotweiller ook nog eens agressief. Dat is totaal niet het geval. Integendeel zelfs. Het beestje sukkelt ocharme al jaren met de gezondheid en kan bijna niet meer deftig rondlopen. Ook onze labrador heeft artrose en is ondertussen al dertien jaar. Waar zouden die ooit nog onderdak vinden? Het is enorm frustrerend”, gaat Heidi verder.

We hebben als toegeving al een deel van ons domein afgesloten voor de honden

Opvallend genoeg kocht het gezin de hoeve dertig jaar geleden net om dieren te kunnen houden. Op het domein lopen naast de honden nog drie paarden, een pony en enkele kippen rond. “We hebben als toegeving al een deel van ons domein afgesloten voor de honden. Zo kunnen ze minder dicht bij de omheining komen. Ondertussen zitten er toch al enkele tientallen meters tussen. Maar nog is het niet genoeg. Tuurlijk blaffen onze honden eens. Dat is toch logisch? Geloof ons: voor overlast zorgt dat zeker niet. Ze blaffen zelfs minder dan de gemiddelde hond”, aldus Philippe en Heidi.

Dwangsom

Het gezin met twee kinderen krijgt nu tot 7 oktober de tijd om hun honden weg te laten halen. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een dwangsom van 250 euro per dag te moeten betalen. “We zijn er echt kapot van. De geluidsoverlast is nooit bewezen. Al jarenlang zorgt de situatie voor stress en slapeloze nachten. We laten het hier niet bij. Onze honden wegdoen doen we al zeker niet”, zegt het gezin dat nu verdere stappen zal ondernemen.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier