Brugse priester Gaby Quicke is voortaan ‘monseigneur’

© BENNY PROOT
Redactie KW

Priester Gaby Quicke is door paus Franciscus benoemd tot kapelaan van de paus. Een eretitel, maar een met betekenis.

De 52-jarige priester Quicke is afkomstig van Sint-Andries Brugge. Hij is bij heel veel West-Vlamingen vooral bekend als eertijdse gouwproost van KSA Noordzeegouw. Hij was ook een tijdlang leraar aan het Klein Seminarie in Roeselare, werd vervolgens professor en directeur aan het Grootseminarie in Brugge.

In 2007 vertrok hij naar Libanon, naar een stad ten noorden van Beiroet. Hij gaf er niet alleen les, hij was er ook verantwoordelijk voor de pastorale begeleiding van een honderdtal studenten.

In 2009 werd hij naar Rome geroepen om er staflid te worden van de Pauselijke Raad voor de Eenheid onder de christenen. Hij volgde daar Johan Bonny op, die bisschop van Antwerpen werd.

De nieuwe titel is vooral een eretitel. De Brugse priester wordt voortaan met monseigneur aangesproken. Dat is niet onbelangrijk voor zijn opdracht in de Pauselijke Raad. Niet onbelangrijk detail: zowel de Antwerpse als Luikse bisschop legden een zelfde soort parcours af in Rome. Waarmee niet per se wordt gezegd dat Gaby Quicke straks ook bisschop wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier