Brugse mantelzorgers pluimen doodzieke man op sterfbed

In oktober 2015 verloor Fernand V. uit Sint-Kruis de strijd tegen kanker. © iStock
Redactie KW

Een Brugs koppel is in de Brugse rechtbank veroordeeld tot celstraffen met uitstel omdat het een doodzieke man bijna 20.000 euro ontfutselde terwijl die op zijn sterfbed lag. “Hij had ons dat geld beloofd”, beweerden ze.

Op 22 oktober 2015 verloor de 81-jarige Fernand V. uit Sint-Kruis de strijd tegen kanker. Toen zijn enige zoon, met wie hij al vele jaren in onmin leefde, het overlijden vernam, was Fernand V. al in alle stilte begraven.

Zoon was enige erfgenaam

De zoon trok naar zijn ouderlijk huis en toen hij daar aankwam, zag hij hoe Reginald V. (58) en zijn vrouw Kristien T. (50) het huis aan het leeghalen waren. Het koppel uit de buurt was naar eigen zeggen vijftien jaar lang mantelzorger voor Fernand. De zoon, die de enige erfgenaam was, vertrouwde het zaakje niet en ging langs bij de bank waar hij vernam dat het koppel in de maand voor het overlijden liefst 11.500 euro van de rekening van zijn vader had gehaald. Kort na het overlijden hadden ze nog eens ruim 8.000 euro van de rekening gehaald.

Onderzoek wees uit dat het koppel de bankkaart en de code van Fernand V. gekregen had om boodschappen te doen. Maar het maakte daar schaamteloos misbruik van toen hij als terminaal zieke kankerpatiënt de laatste weken van zijn leven in een palliatief centrum doorbracht. Bij een huiszoeking in de woning van het koppel werd de bankkaart aangetroffen. De beklaagden beweerden dat ze geld nodig hadden om de begrafenis te betalen, maar dat bleek een leugen.

Beloofd toen hij nog leefde

Uiteindelijk ging Reginald V. tot bekentenissen over. “Dat geld ging anders toch maar naar de staat”, verklaarde hij. “Ik kon het beter gebruiken. Bovendien had Fernand ons dat geld beloofd toen hij nog leefde.”

Dat geld ging anders toch maar naar de staat

In totaal deed het koppel met de kaart 34 verrichtingen. In de meeste gevallen haalden ze cash geld uit de automaat. Maar ze deden met de kaart ook inkopen in allerhande winkels. Ze betaalden er zelfs hun krantenabonnement mee. Daarnaast namen ze ook waardevolle spullen mee uit de woning van de overleden man, waaronder een vaas en twee schilderijen.

Celstraffen met uitstel

Reginald V. kreeg zes maanden celstraf met uitstel en een geldboete van 900 euro. Zijn vrouw kwam weg met drie maanden celstraf met uitstel en een geldboete van 600 euro. De zoon kreeg van de rechter een voorlopige schadevergoeding van bijna 20.000 euro toegekend.

Ook de schoonzus van Fernand V. zat mee in de beklaagdenbank. Reginald V. stortte 2.500 euro van de overleden man naar haar rekening. De rechter veroordeelde haar tot twee maanden celstraf met uitstel en een geldboete van 600 euro. Het ontvreemde bedrag van 2.500 euro moet ze samen met Reginald V. en Kristien T. terugbetalen aan de zoon.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier