Brugse maakt hoeden, petten en strikjes uit vissenleer

28/07/17 om 10:00 - Bijgewerkt om 09:59

De Brugse Brigitte Ganne maakt sinds kort petten en hoeden uit vissenhuiden, meer specifiek uit zalmleer. "De huiden worden anders toch weggegooid en op deze manier wordt alles duurzaam hergebruikt."

Brugse maakt hoeden, petten en strikjes uit vissenleer

© DDM

Een bedje van zalm kenden we al, maar tegenwoordig bestaan er dus ook petjes van zalm. Die worden gefabriceerd uit de huid van de vis die gelooid wordt, ook wel vissenleer genoemd. Het idee ontstond in Frankrijk en werd naar hier gebracht door Stephanie Maes, 'SeaEO' van haar recentelijk opgericht bedrijfje Seamatters. "Ik zat al vijf jaar in de visserijsector en zag een mogelijkheid om een stap verder te gaan. De bedoeling is te werken op projecten die de gezondheid van de oceanen verbeteren."

Milieuvriendelijk

Zo kwam ze onlangs eigenlijk eerder toevallig op het innovatieve idee om vissenhuiden te gebruiken voor allerhande accessoires. "Tijdens de zoektocht om vissen te verwerken in een kunstwerk kwamen we tot een procedure om vissenleer op een nieuwe wijze te looien", zegt ze. Daarvoor werkt ze samen met het Gentse bedrijf 10-Free en het Zeebrugse visverwerkingsbedrijf Neirinck. "Neirinck transformeert sinds kort zelf de huiden via een nieuw gepatenteerd procedé zonder gebruik te maken van water of toevoeging van chemische stoffen. Dit maakt de nabewerking veel eenvoudiger en milieuvriendelijker. Ik geloof dat vissenleer een waardig alternatief is voor andere leersoorten en sprak dan ook ontwerpers aan om het te gebruiken voor hun producten."

Het moeilijkste is nog om het juiste evenwicht te vinden tussen stugheid en soepelheid

Zo kwam ze onder andere uit bij hoedenmaakster Brigitte Ganne van 'Toope hoeden'. Zij vervaardigt ondertussen strikken, hoeden en petten uit vissenleer. "Ik ben steeds op zoek naar duurzame en nieuwe materialen voor mijn ontwerpen", zegt Brigitte. "Toen ik vernam dat er lokaal vissenleer beschikbaar was als alternatief voor de exotische leders zoals python of krokodil vond ik dat meteen een zalige uitdaging. Ik kreeg enkele zalmvellen toegestuurd en na een pet als test te hebben gemaakt, informeerde ik meteen welke andere kleuren mogelijk waren."

Testfase

Ondertussen maakt ze ook al strikken. "Zo hebben we meteen de mannen ook mee. Er heeft me al iemand beloofd dat hij er eentje komt bestellen voor zijn trouw", lacht ze. Al zijn de ontwerpen nog niet te koop en gaat het momenteel nog om een testfase. "Het moeilijkste is nog om het juiste evenwicht te vinden tussen stugheid en soepelheid, maar dat is een kwestie van de looitechniek te optimaliseren." Of je geen risico loopt dat meeuwen er met je pet vandoor gaan? "Bij sommige toegestuurde vellen is de visgeur nog nadrukkelijker aanwezig dan bij andere, maar naarmate we richting eindproduct gaan, gaat dat er voor alle duidelijkheid volledig uit." (lacht)

(DDM)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!