Brugse jongeren laten (luide) stem horen tegen geweld in Parijs en de rest van de wereld

© Benny Proot
Redactie KW

De aanwezigen op ‘Je suis humain’ trokken luid scanderend van ‘t Zand naar Burg.

Een 75-tal voornamelijk jonge mensen is in Brugge even over half zeven woensdagavond in de gietende regen van ‘t Zand naar de Burg getrokken om uitdrukking te geven aan hun afkeer van zinloos geweld, in Parijs en de rest van de wereld. Het initiatief ging uit van enkele Brugse tieners, onder wie Riek-Jan Leyts en Maxim Mikheli.

Enkele dagen geleden hadden zij op Facebook een ‘Je suis humain’-oproep gelanceerd voor deze manifestatie. Ondanks de barre weersomstandigheden daagden zo’n 75 sympathisanten op. Verschillenden onder hen hadden borden meegebracht. De zestienjarige Seth Muylle hield een plakkaat in handen met een gebalde vuist en het opschrift ‘War is over’. De eveneens zestienjarige Othello De Grootte droeg houten borden met de slogans ‘Pray for Paris’ en ‘We won’t back down to your Terror’. Enkelen verenigden zich ‘Samen tegen de Haat’/’Unis contre la Haine’, anderen wilden niet toegeven aan de angst, ‘On n’a pas peur’.

“Willen jullie een luide betoging of een stille optocht?”, vroeg Maxim Mikheli op ‘t Zand. De stemmen waren fifty-fifty, maar uiteindelijk werd voor een luide betoging gekozen. Onder politiebegeleiding en met Mikheli als menselijke megafoon trok het gezelschap vredig door de Zuidzandstraat en de Steenstraat. Daarbij scandeerden ze slogans als ‘Je suis humain’, ‘Nous sommes humain’, maar ook ‘Vive la Liberté’. “Eerder dit jaar hebben we met enkele vrienden ook een ‘Je suis Charlie’-betoging georganiseerd en we vonden het gepast om in de nasleep van de nieuwe aanslagen in Parijs een soortgelijk initiatief op het getouw te zetten”, gaf Mikheli tekst en uitleg. “We willen echter een globale geweldloze boodschap brengen en niet enkel de slachtoffers van Parijs, maar ook die van Aleppo, Bagdad, Palestina, Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten gedenken. Met de steeds scherper wordende polarisatie schiet niemand wat op. Daarom deze betoging voor meer verdraagzaamheid.”

(SVV-Foto BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier