Brugse gevangenis, OCMW en CAW tekenen samenwerkingsovereenkomst

We zien beleidscoördinator Marieke de Jong, directeur Eric Claes van ACW Noord-West-Vlaanderen, inrichtingshoofd Jurgen Van Poecke, OCMW-voorzitter Dirk De fauw en OCMW-medewerkers Stefaan Lambrecht, Jonathan Jetten en Heidi Hoppe. © WK
Redactie KW

In de Brugse gevangenis werd donderdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met het OCMW en Justitieel Welzijnswerk Brugge, een deelwerking binnen het CAW Noord-West-Vlaanderen.

De drie partners tekenden voor een betere re-integratiebegeleiding na detentie. Niet alleen met het oog op huisvesting en tewerkstelling, maar ook inzake schuldbemiddeling en zorgverlening. De samenwerking met diensten buiten de gevangenismuren, via vaste contactpersonen die de gedetineerden bij hun zoektocht naar bijvoorbeeld huisvesting of tewerkstelling informeren, adviseren en begeleiden, moet de kans op een succesvolle re-integratie aanzienlijk verhogen.

“Ze komen in een vicieuze cirkel terecht”

Die gezamenlijke aanpak bestond al langer, maar wordt nu ook structureel uitgebouwd. Daar was volgens Brugs OCMW-voorzitter Dirk De fauw grote nood aan. “Gedetineerden die vrijkomen, botsen bij hun re-integratie op een harde realiteit. Hun zoektocht naar werk leidt vaak tot niets. Omdat ze nog geen vaste woonplaats hebben kunnen vinden, terwijl ze voor dat laatste dan weer hun inkomsten moeten kunnen voorleggen. Die vicieuze cirkel is moeilijk te doorbreken. Als een gedetineerde daarbij onvoldoende wordt begeleid, is de kans bovendien veel groter dat hij na zijn vrijlating opnieuw in de criminaliteit verzeilt. We zijn dan ook blij dat het OCMW de hand wordt gereikt om die re-integratie vlotter te doen verlopen”, zegt De fauw. “Want het recht op maatschappelijke dienstverlening houdt niet op aan de gevangenispoort.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier