Brugse fontein krijgt nieuwe plek in ‘t park

Stefan Vankerkhoven

Eind 2017 krijgt de fontein van ‘t Zand een nieuwe plaats aan de ingang van het Koning Albert I-park, vlakbij de Oostmeers. Tegelijkertijd worden het park en de Kapucijnenrei opgewaardeerd.

Bij de heraanleg van ‘t Zand is er geen plaats meer voor de fontein van Livia Canestraro en Stefaan Depuydt, die dit kunstwerk in 1986 ontwierpen.

Een enquête onder Bruggelingen gaf het Koning Albert I-park als favoriete locatie aan. Een zoektocht naar een geschikte inplantingsplaats leidde naar de parkingang, vlakbij de Oostmeers en de Kapucijnenrei. “We slaan drie vliegen in één klap : nieuw leven voor de fontein, het park én de Kapucijnenrei”, stelt burgemeester Renaat Landuyt.

Ontmoetingsplaats

“De slordige parkingang wordt op die manier getransformeerd in een aantrekkelijke ontmoetingsplaats aan het water. Bovendien wordt de fontein duurzamer en energiezuiniger. De fontein wordt niet zomaar geplaatst in het park, maar wordt een sculptuur in een echte waterpartij. De vier beeldengroepen, die elk een tafereel uit het Brugse verleden voorstellen, worden in de juiste configuratie en richting herplaatst op vier eilanden.”

Brugse fontein krijgt nieuwe plek in 't park

“De waterpartij zal de aanwezigheid van de Kapucijnenrei benadrukken. Er wordt een aantrekkelijke ontmoetingsplaats gecreëerd in het park. Er worden ook maatregelen genomen om de waterkwaliteit van de reie te verbeteren. In dit nieuw concept zullen ‘t nieuwe Zand en het Koning Albert I-park een homogeen geheel vormen, want ‘t Zand wordt doorgetrokken tot voorbij het Concertgebouw.

Begin 2017 zal de fontein weggenomen worden van ‘t Zand. In de tweede helft van 2017 starten de werken in het Koning Albert I-park, parallel met de heraanleg van ‘t Zand. De aanleg van de waterpartij en plaatsing van de fontein zal zo’n zes maanden duren.

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier