Brugse dandy valt homomilieu zwaar aan in debuutroman

Ruben Cottenjé : "Zoals zovele mannen heb ik mijn geslachtsorgaan achterna gelopen. Met alle gevolgen vandien." (Foto BP) © Benny Proot
Redactie KW

Rubèn Cte Cottenjé de Dauphin (N.R.) heeft al veel watertjes doorzwommen en in dat van de literatuur wou hij ook wel eens een plonsje wagen.

In zijn romandebuut ‘Mr. V.’ hangt de Brugse dandy in tien vlot leesbare hoofdstukken een zedenschets op van een hoogst decadent homomilieu, waar het nodige bloed vloeit en waar de recherche moet uitrukken om een moord op te helderen. “Rode draad door het boek is het verwerkingsproces van twee overlijdens”, stelt Cottenjé.

Elke oudere die een zoon heeft die seksueel anders geaard is, zou mijn boek moeten lezen

“Hoewel ik zelf de Griekse beginselen toegedaan ben, is mijn boek een frontale aanval op het homomilieu”, stelt Cottenjé. “Elke oudere die een zoon heeft die seksueel anders geaard is, zou mijn boek moeten lezen. De zedenschets die ik van de Brusselse gay-biotoop ophang, is doortrokken van perverse, ongeremde seksorgieën en allerhande gore praktijken die vaak tot stand komen door intoxicatie van drugs en andere stimulerende middelen. Het is een clash tussen twee milieus. Ik kan me best voorstellen dat ook een man en een vrouw de protagonisten kunnen zijn van mijn verhaal.”

Als man van het leven spaart Cottenjé zichzelf ook niet. Hij lardeert zijn verhaal met zelfrelativering. “Ik geef een duidelijk inzicht in mijn verwerkingsproces. Die vloeien vaak ook voort uit gevoelens die ik door de jaren heen heb ontwikkeld. En verkeerde inschattingen”, geeft de dandy toe. “In mijn boek teken ik op: ‘My mother told me: Son, stick to your own kind.’ One year ago I made the terrible mistake and I fell in love to marginality and Vanity. Mama, Mr. V was so sexy!!!’ Mr. V. staat inderdaad voor ijdelheid, een valkuil waar ik in getrapt ben. Zoals zovele mannen heb ik mijn geslachtsorgaan achterna gelopen. Met alle gevolgen van dien”, besluit Cottenjé.

(SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier