Brugse culturele karavaan klopt Lokerse Feesten en Roeselaars project in wedstrijd rond armoede

Redactie KW

‘Uitwijken’ Brugge wint de prijs voor het evenement met de Laagste Drempel.

https://www.youtube.com/watch?v=0ubpkX0_tII

Om de twee jaar reikt het Netwerk tegen Armoede de Prijs voor de Laagste Drempel uit aan een vrijetijdsaanbieder die extra inspanningen doet om zijn aanbod toegankelijk te maken voor mensen in armoede. Na een cultuurcentrum (2012) en een gemeentelijk vrijetijdsbeleid (2015), gingen ze deze keer voor een evenement. Het Netwerk ging op zoek naar een festival, een expo, een stadsgebeuren… dat verder denkt dan de financiële drempel om mensen in armoede te betrekken bij hun programma. Er werd gelet op laagdrempeligheid inzake communicatie, aanbod, praktische zaken én sociale drempels.

Uit de ingestuurde kandidaturen werden drie genomineerden voor de prijs geselecteerd: de Lokerse Feesten, ‘De Tuin der Lusten’ Roeselare en ‘Uitwijken’ Brugge. Mensen in armoede kregen de kans om te stemmen aan de hand van drie 1-minuutfilmpjes. De culturele karavaan ‘Uitwijken’ uit Brugge kwam als winnaar uit de bus.

Gratis en in openbare ruimte

Uitwijken, een project van Brugge Plus vzw, wacht niet tot het publiek naar hen toekomt, maar verplaatst zich zelf naar de Brugse wijken. Met een karavaan vol circus en muziek, passeerden ze ondertussen reeds in 40 Brugse wijken. Via workshops en voorbereidingstrajecten betrekken ze de bewoners van de wijk op voorhand. Ze gaan ook op zoek naar moeilijker bereikbare mensen en zorgen er voor dat op de dag zelf alles voor iedereen toegankelijk is. Het festival zelf gaat door in de openbare ruimte en is volledig gratis.

De Uitwijkenkaravaan trekt reeds 6 jaar door de Brugse buurten. In 2017 zijn er weer 22 haltes voorzien. ‘Uitwijken’ wint een symbolisch beeldje en een bezoek van een groep mensen in armoede om verder ervaringen uit te wisselen.