Brugse Buurtcheques promoten met buurtoppepper initiatieven rond burenhulp

Deze aanwezigen poseerden als burgemeester. © Davy Coghe
Redactie KW

Vorig jaar reikte de stad Brugge 216 liefst Brugse Buurtcheques uit. Het laatste weekend van augustus blijft het populairste buurtchequeweekend met maar liefst 39 buurtfeesten. “We moedigen mensen in het bijzonder aan om ook in de wintermaanden creatief om te springen met een Brugse Buurtcheque en bij elkaar wat extra warmte op te zoeken”, zegt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). “Dat kan door een halloweenfeestje, een bezoek van Sinterklaas of een kerstactiviteit: alles is mogelijk.”

Dit jaar kunnen Bruggelingen opnieuw ondersteuning krijgen voor drie buurtinitiatieven. Twee hiervan mogen een louter ontspannend karakter hebben, één initiatief moet een meer structurele bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de buurt. “Deze derde buurtcheque noemen we al twee jaar de buurtoppepper. Dit jaar zetten we hiermee extra in op het thema verbondenheid. Dit doen we onder andere door het promoten van burenhulpinitiatieven, de komst van enkele buurt-babbelbanken en de Brugse Vierkante Tafel – een eigen variant op De Langste Tafel – tijdens de Week van Verbondenheid. We zijn immers vierkant tegen eenzaamheid”, onderlijnt Landuyt.

Gratis postkaartjes

Buurtcomités krijgen ook gratis postkaartjes ter beschikking rond geboorte, overlijden en het welkom heten van iemand in de buurt. “We vragen de comités om deze kaartjes niet zo maar in de brievenbus te gooien, maar om in naam van het buurtcomité bij de mensen aan te bellen en een gesprek aan te knopen. Zo kunnen we steeds meer mensen in de buurt leren kennen en hopelijk op die manier tot meer verbinding en minder eenzaamheid te komen”, aldus Landuyt.

Voorts biedt de Brugse Buurtcheque nog een tekenwedstrijd voor kinderen. Hiermee kunnen ze hun eigen idee om meer pit in de buurt te brengen uittekenen. Van alle ideeën die binnenkomen zal de stad proberen om de beste tien kindvriendelijke buurtoppeppers te realiseren.

10.000 Stappenclash

Om het belang van bewegen in de verf te zetten, kondigt Landuyt voor de maand mei de 10.000 Stappenclash aan onder leiding van mediafiguur Sven Ornelis, die nota bene in Brugge opgroeide, aan. Bij deze strijd worden buurtgenoten uitgedaagd om elke dag tienduizend stappen (of 8.000 voor 65+ers) te zetten.

Daarnaast hield Landuyt nog een pleidooi opdat buurtwerkingen massaal zouden deelnemen aan de campagne ‘Fan van Brugge Oltied Schoane’, die eerder deze week werd voorgesteld. In de Vrijwilligerscentrale kan iedereen gratis vuilniszakken voor zwerfvuil, handschoenen, prikkers en veiligheidshesjes ophalen.

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier