Brugse brandweermannen trekken aan de alarmbel

© BELGA
Redactie KW

“Als het brandt in het centrum van Brugge en de ambulance is naar een andere interventie is er een probleem”, klinkt het.

Enkele Brugse brandweermannen trekken anoniem aan de alarmbel. Volgens hen brengt de nieuwe regelgeving de hulpverlening in gevaar. De brandweer stapte een tijdje geleden over naar een zonaal systeem. Nieuwe bazen, nieuwe wetten. En die kwamen er ook bij de Brugse brandweer. En daar zijn ze grotendeels tevreden mee. Alleen houden enkele pompiers hun hart vast voor de volgende ernstige brand in de binnenstad. De reden: het feit dat de kans groot is dat hun ladderwagen in de kazerne zal moeten blijven. “Daardoor zouden we een brand op de eerste verdieping niet onmiddellijk kunnen bestrijden. Maar zouden we moeten wachten op de ladderwagen van een naburige zone”, klinkt het.

1.750 ritten per jaar

Door de nieuwe regelgeving zitten er in de kazerne van de voorpost aan de Warandebrug standaard acht mensen. Daarvan zijn er meestal twee op interventie met de ambulance. Die doet namelijk bijna 1.750 ritten per jaar. “Dus op dat moment zitten er telkens nog maar zes mensen in de voorpost”, klinkt het. Als het vroeger op zo’n moment brandde in de binnenstad vertrokken de pompiers van aan de Warandebrug met een brandwagen en een ladderwagen. Vier brandweermannen in die eerste en twee in die laatste. Maar dat mag volgens de nieuwe regels niet meer. “Nu moeten er zes mensen in de brandwagen zitten”, zegt een anonieme pompier. “Daardoor kan de ladderwagen niet mee.”

Er wordt dan wel een ladderwagen vanuit een naburige kazerne opgetrommeld. Maar dat is volgens de brandweermannen een schrale troost. “Want dat duurt uiteraard altijd langer”, klinkt het. “Er gaan op die momenten kostbare minuten verloren. We mogen er niet aan denken dat er een brand op de tweede verdieping van een appartementsgebouw zou woeden terwijl wij op een ladderwagen moeten wachten. Zo’n branden als in Leuven overlaatst. De nachtmerrie van elke pompier.”

Een oplossing lijkt de brandweermannen niet zo moeilijk te zijn. “Extra mensen in de voorpost”, klinkt het. “Zodat er altijd genoeg pompiers aanwezig zijn. Op die manier kunnen we met de brandwagen én de ladderwagen uitrukken.”

Netwerk

Zonecommandant Filiep Dekiere heeft weinig oren naar de grieven van de pompiers. Volgens hem is het zonaal systeem net opgericht om meer samenwerking tussen de verschillende brandweerkorpsen te krijgen. “De bedoeling van de hervorming is net dat we een netwerk van posten gingen vormen”, zegt hij. “Het gaat om een verschil van anderhalve minuut dat alle middelen ter plaatse zijn. De kracht van het netwerk is net dat we een voorpost kunnen aanvullen met middelen uit een andere post als er mensen weg zijn en die dus niet op volle sterkte staat.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier