Brugse Boekhandel De Reyghere schenkt gratis boek weg… in strijd voor mensenrechten

Redactie KW

Vanaf zaterdag 16 december krijg je er ‘The Rights of Man’ cadeau, op voorwaarde dat je het leest én doorgeeft.

De actie van Boekhandel De Reyghere, gelegen op de Markt van Die Scone, is gelinkt aan de schrijfmarathon die de Brugse schrijfgroep van Amnesty International dezelfde dag voor de derde keer op het getouw zet. Dit gebeurt van 10 tot 22 uur in Snuffel Backpacker Hostel, gelegen aan de Ezelstraat 42. Tijdens de openingsuren kun je in de Biekorfbibliotheek (Kuipersstraat 3) ook terecht voor het schrijven van brieven en een woordje uitleg. “Vorig jaar zijn er wereldwijd meer dan 4,6 miljoen brieven en kaartjes geschreven en petities ondertekend voor mensen in nood”, zegt Kelly Verougstraete, coördinatrice van Amnesty International Brugge. “Hoe groter de vuist, hoe groter de druk op autoriteiten om te zorgen voor gerechtigheid. Dit jaar kun je schrijven voor onder meer tien Turkse mensenrechtenactivisten, onder wie Idil Eser, de directeur van Amnesty International Turkije. Ze werden begin juli opgepakt en opgesloten, enkel en alleen omdat ze opkwamen voor ieders rechten in Turkije. Iedereen kan ook de pen voeren voor Shackelia uit Jamaica die opkomt tegen politiegeweld dat haast nooit gestraft wordt. Of voor Mahadine uit Tsjaad, papa van zeven kinderen, die voor een kritische Facebookpost levenslang kan krijgen.”

Deze acties zijn bij Thomas Barbier, zaakvoerder van Boekhandel De Reyghere, niet in dovemansoren gevallen. “Net als vorig jaar delen we in de kersperiode een stapel boeken uit over de universele mensenrechten“, licht hij toe.

Het gaat om het boek ‘The Rights of Man’ van H.G. Wells, de beroemde Britse auteur uit wiens pen ook ‘The War of the Worlds’ en ‘The Invisible Man’ kwamen. “Met voornoemd manifest legde hij als voorzitter van PEN International mee de basis voor de mensenrechten”, aldus Barbier. “‘The Rights of Man’, met een uitgebreid voorwoord van Ali Smith, schetst de context rond de verschillende punten van de mensenrechten. Hierdoor krijg je als lezer een goed begrip waar deze rechten voor staan, aangevuld met de intenties hieromtrent. Zeker in tijden waarin de vluchtelingencrisis het publieke debat over de mensenrechten in heel wat landen op schept stelt, geldt ‘The Rights of Man’ als een tijdloze publicatie.”

Voor deze actie vindt Boekhandel De Reyghere niet enkel steun bij Amnesty International Brugge, maar ook bij de plaatselijke afdelingen van Vormingplus en het Masereelfonds.

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier