Brugse blogger riskeert straf voor schending privacy van agenten

04/10/16 om 15:28 - Bijgewerkt om 15:27

Didier E. plaatste in de zomer van 2014 een filmpje online dat kwaad bloed zette bij de Brugse politie.

Brugse blogger riskeert straf voor schending privacy van agenten

De beklaagde was getuige van een racistisch incident op het terras van een restaurant in de Smedenstraat. E. filmde niet alleen het voorval, maar ook de interventie van een mannelijke en een vrouwelijke politieagent. De beelden van het incident en de interventie belandden herkenbaar op zijn blog, waarop de agenten klacht indienden. Uiteindelijk werd een dwangsom van 1.250 euro per dag opgelegd en haalde E. het filmpje van zijn blog.

Op strafrechtelijk vlak heeft het openbaar ministerie dinsdag de minimumgeldboete van 600 euro gevorderd. Daarnaast vraagt de procureur de publicatie van het vonnis in alle kranten. Het OM is van oordeel dat de blog van E. niet als journalistiek kan beschouwd worden. "De reguliere pers zou dit zeker anders aangepakt hebben, bijvoorbeeld door de agenten onherkenbaar te maken of door verdere toelichting te geven."

Volgens de verdediging heeft de politie deze zaak op de spits gedreven. "Men wil een vonnis om filmende burgers af te schrikken. De vakbond heeft gepusht om klacht neer te leggen", aldus meester Paul Bekaert. De advocaten zijn van mening dat hun cliënt als 'burgerjournalist' wel degelijk de beelden online mocht plaatsen. Los daarvan wierp de verdediging op dat de zaak als drukpersmisdrijf voor het hof van assisen zou moeten behandeld worden.

De rechter doet uitspraak op 8 november.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!