Brugse blogger moet omstreden filmpje deels verwijderen

Redactie KW

Twee agenten van de Brugse politie halen hun slag thuis bij de rechter.


De videoblogger die in augustus een filmpje online plaatste waarin de twee agenten ongewild in beeld kwamen, moet dit filmpje gedeeltelijk verwijderen. De rechter legde hem een dwangsom van 500 euro op per dag dat de beelden op zijn blog blijven staan.

Discussie over privacy

In augustus was de Brugse videoblogger Didier Eeckhout er op een Brugs terrasje getuige van hoe een ontevreden klant de allochtone cafébaas racistische verwijten naar het hoofd slingerde. Hij nam zijn camera en registreerde het incident. Toen twee politieagenten tussenbeide kwamen bleef de Bruggeling verder filmen, hoewel een vrouwelijke agente hem uitdrukkelijk vroeg om daarmee op te houden. Hij plaatste zijn filmpje online waarna het gretig gedeeld werd via de sociale media en uiteindelijk ook door de mainstream media werd opgepikt. Het filmpje maakte heel wat discussie los, niet enkel over racisme maar vooral ook over privacy en het delen van filmpjes via de sociale media.

Om het filmpje zo snel mogelijk van het net te halen, stapten de agenten naar de rechter wegens schending van hun recht op afbeelding. En met succes, want die besliste via een procedure in kort geding dat Eeckhout de passage waarin de agenten in beeld komen moet verwijderen van zijn blog. De rechter volgde in zijn uitspraak echter enkel de eis van de vrouwelijke agente, die expliciet gevraagd had om te stoppen met filmen. “Haar mannelijke collega wordt er op dat moment op gewezen dat ze gefilmd worden, maar reageert er niet op. Bijgevolg stemt hij stilzwijgend in, net zoals de anderen die in het filmpje te zien zijn”, aldus de rechter. Per dag dat de gewraakte beelden op zijn blog blijven staan moet Eeckhout een dwangsom van 500 euro betalen. “Wij zijn tevreden”, zegt Peter Crispyn, de advocaat van de agenten. “Hoewel enkel de eis van mijn vrouwelijke cliënte werd ingewilligd, is de uitkomst voor de beide agenten dezelfde. Ze zullen immers allebei niet meer in beeld komen.”

“Ach, wat kan mij dat filmpje schelen”

Althans niet op de site van de blogger. Want Eeckhout heeft volgens de rechter niet de macht om het filmpje ook van andere websites te halen. Videoblogger Didier Eeckhout reageert geamuseerd op de uitspraak. “Ach, wat kan mij dat filmpje schelen”, zegt hij. “Ik ben met zoveel andere en belangrijkere projecten bezig. Maar ik zal de beschikking van de rechter volgen. Niet omdat ik schrik heb gekregen van die dwangsom, maar omdat dit filmpje voor mij totaal geen belang heeft. Ik heb deze hetze helemaal niet gewild. Het zijn de media die alles opgeklopt hebben. Maar in het filmpje knippen zal ik niet doen. Ik wil daar absoluut geen tijd meer insteken. Ik plaats het gewoon privé en daarmee is de kous af. Toch zal ik hiermee sowieso wachten tot het aflopen van de beroepstermijn van twee werkdagen.” De uitspraak van de rechter in kort geding geldt als voorlopige maatregel om te vermijden dat het recht op afbeelding van de agente verder geschonden wordt in afwachting van een rechtszaak ten gronde. De kans dat die er komt is reëel, want de agenten hebben intussen een klacht ingediend tegen Eeckhout. De raadkamer zal moeten beslissen of die zich ook in de correctionele rechtbank zal moeten verantwoorden.

(AFT, TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier