Brugse afdeling Het Blauwe Kruis zit overvol en doet oproep naar baasjes

Anne Marie Lagrou, de PR-verantwoordelijke van het asiel: "De honden moeten terecht komen op een locatie waar ze voldoende ruimte hebben om vrijuit te lopen en te spelen." © PDV
Redactie KW

Door de inbeslagname van twee grote groepen honden zit het dierenasiel Het Blauwe Kruis Brugge momenteel overvol: 57 van de 60 hokken zijn bezet. “We zijn volop bezig met deze honden te socialiseren en hebben nu dringend nood aan liefhebbers om ze te adopteren.”

De hondenafdeling van het Brugse dierenasiel Het Blauwe Kruis heeft momenteel een bezetting van maar liefst 95 procent van de maximale capaciteit. “57 van de 60 hokken zijn bezet. Dat is eigenlijk veel te veel want op die manier is er geen vlotte in- en uitstroom meer mogelijk. Als er op korte termijn opnieuw een aantal honden bijkomen zitten we in de problemen”, zegt Anne Marie Lagrou, de PR-verantwoordelijke van het asiel.

Die overbezetting is het gevolg van de twee groepen honden die recent in het asiel werden geplaatst. “Op 14 maart werden op vraag van de Federale Overheidsdienst Dierenwelzijn 26 Mechelse, Hollandse en Tervuurse Schepers geplaatst die afkomstig waren van een broodfokker uit Beselare. Naar we mochten vernemen werden die honden daar vooral gefokt voor illegale circuits”, stelt Anne Marie Lagrou.

Verwaarlozing

“Een tweede groep kwam op 2 mei binnen en ging om 14 Hovawarthonden van bij een privépersoon in Brugge. Ze waren ondervoed en werden gevonden in hun eigen uitwerpselen. Het ging dus om een ernstige vorm van verwaarlozing. Om als privé-persoon zo’n grote groep honden te houden moet je er eigenlijk voltijds mee bezig zijn en dat bleek hier dus helemaal niet het geval, wel integendeel, de dieren waren aan hun lot overgelaten. Bij dergelijke klachten van dierenverwaarlozing die rechtstreeks bij het FOD Dierenwelzijn worden ingediend, kan het FOD autonoom optreden en tot onmiddellijke inbeslagname overgaan.”

Socialiseren

“We hebben de honden eerst wat laten acclimatiseren, op hun gemak laten komen dus, want die dieren hebben natuurlijk heel wat mee gemaakt. De volgende stap is het socialiseren en daar zijn we nu volop mee bezig. De bedoeling is immers dat ze een nieuw baasje vinden en zich goed kunnen aanpassen aan hun nieuwe leven als huisdier. Het zijn allemaal behoorlijk jonge honden van tussen de 1 en 6 jaar oud. Enkele Mechelse herders waren ook drachtig en de 14 puppy’s die daaruit werden geboren zijn goed als allemaal geadopteerd. Maar we zoeken natuurlijk ook nieuwe baasjes voor de andere honden.”

Perfect functioneren

“Wat de herders betreft is het wel belangrijk dat de kandidaat adoptanten mensen zijn met toch enige ervaring. Een herdershond is van nature uit een waakhond maar kan perfect functioneren in een gezin. We raden uiteraard wel aan om er alsnog mee naar de hondenschool te gaan, ongeacht de leeftijd van de hond. We vinden het verder ook belangrijk dat de honden terecht komen op een locatie waar ze voldoende ruimte hebben om vrijuit te lopen en te spelen zodat ze hun overvloedige energie tijdig kwijt kunnen. Tot slot wijzen we er op dat baasje en hond tijd nodig hebben om aan elkaar en aan de nieuwe thuissituatie te wennen. Geduld hebben, is daarbij de boodschap.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier