Brugs woonzorgcentrum krijgt luchtzuiverende verf

Redactie KW

De kamers van het woonzorgcentrum Minnewater in Brugge krijgen een likje luchtzuiverende verf. Het gaat om een innovatief product van de Oost-Vlaamse verfspecialist Tollens. De werkzaamheden, maar vooral de speciale verf, werden donderdag voorgesteld.

De verf Capteo heeft de speciale eigenschap dat ze onzuiverheden in de binnenlucht opvangt en omzet in niet-schadelijke moleculen. De verf is een product van het bedrijf Tollens, dat deel uitmaakt van de Franse groep Lafarge.

“Het gaat om een volledig nieuw product, dat pas vorige maand is gelanceerd”, verduidelijkt Yven Willocq, technisch medewerker bij Tollens. “We verwerken een soort bindmiddel in de verf die de eigenschap heeft om onder meer het kankerverwekkende formaldehyde om te zetten in onschadelijke moleculen. Denk hierbij aan vezels en lijmen uit meubels en stoffen, maar ook rook van kaarsen of sigaretten.”

“De lucht wordt voor tachtig procent gezuiverd”

Het product lijkt vooral handig in woonzorgcentra of kinderdagverblijven, maar volgens Tollens is het algemeen toepasbaar. “Als alle oppervlakken beschilderd worden met Capteo, wordt de lucht voor 80 procent gezuiverd. Dat is niet onbelangrijk, want de binnenlucht is vaak té vervuild door te veel isolatie en te weinig ventilatie. Afhankelijk van de vervuiling kan de verf zeven tot twintig jaar rendabel zijn”, meent Willocq.

Minnewater meent uit te pakken met een primeur. “In Vlaanderen gaat het om een primeur. Ik hoop van harte dat deze verf bijdraagt tot het comfort van iedereen die hier woont, werkt en op bezoek komt”, aldus OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

(Belga)