Brugs ‘heksenbrouwsel’ kaapte prijs voor beste bier weg voor neus van grote merken

Redactie KW

Het Brugse bier ‘Epona’ scheert op verschillende bierfestivals in ons land hoge toppen.

Elza Seldeslachts (71), beter bekend als heks Epona, bedacht het recept volledig zelf. Haar geheime ingrediënt verklappen doet ze niet. “Het bier komt eind november op de markt en is nu al bijna volledig uitverkocht“, glundert Elza.

De zeventiger is al sinds haar jeugd bezeten door planten en kruiden. Achter de boerderij van haar ouders lag een groot bos waar ze elke dag op zoek ging naar nieuwe planten en kruiden. Het was dan ook geen verrassing dat de vrouw na haar studies aan de slag ging als lerares biologie en wetenschappen. Eerst zeven jaar in Duitsland, daarna jarenlang in het Koninklijk Atheneum Brugge en Sint-Michiels. Het was daar dat een collega Elza eind jaren 1990 wees op haar uitzonderlijke kennis van planten en kruiden. “Je bent een heks“, klonk het. De Brugse ging zich steeds meer verdiepen in de materie en koos Epona als haar heksennaam. “Ze begonnen me steeds meer te vragen om mijn kennis te verspreiden tijdens lezingen en natuurwandelingen”, vertelt Elza, die tegenwoordig domeingids is in de provincie West-Vlaanderen. Tijdens een van die wandelingen leerde ze haar nieuwe man kennen, waarna het idee voor het brouwen van een uniek bier in een stroomversnelling kwam.

Geheim ingrediënt

“Mijn man speelt in een muziekband waar ook enkele brouwers in spelen die zich specialiseren in speciale bieren. Tijdens een van onze gesprekken ontstond het idee om een uniek bier te brouwen“, getuigt Elza. Het hoofdingrediënt had de heks al snel in gedachten. Tijdens een van haar boswandelingen ontdekte ze een uniek kruid, dat niet in de handel verkrijgbaar is. Het groeit ook slechts éénmaal per jaar op een rijke bosgrond. Daardoor is het ook bijna onmogelijk om het bier in hele grote hoeveelheden te brouwen. Welk kruid het exact is, houdt ze liever voor zichzelf.

“Het is alleen tijdens de zomer enkele weken te plukken. Het kruid kweken is onmogelijk. Alleen een rijke bosgrond in volle natuur kan het onkruid, want dat is het eigenlijk, in leven houden”, vertelt Elza, die het kruid persoonlijk ging plukken. De vrouw doopte het bier symbolisch om tot ‘Epona’ en oogstte al heel wat lof. Op de Wiezefeesten kaapte het brouwsel de prijs voor het beste bier weg voor de neus van grote commerciële merken als Gulden Draak, Palm en Leffe. Een brouwer uit Kortemark brouwt op dit moment 4.000 liter ‘Epona-bier’ om op de markt te brengen. “Het biertje heeft een alcoholpercentage van 7,4 procent en heeft een unieke smaak. Vooral de afdronk blijft lang hangen. De smaak is met niks te vergelijken”, zegt Peter Verlinden van brouwerij Den Buiten in Kortemark.

Gezondheid

Heks Epona stelde het recept eigenhandig op en koos specifiek voor een witbier met hoge gisting. “Met de aanwezigheid van hop (een plant en ingrediënt van bepaalde bieren, red.) is het een heel gezond biertje geworden. Die plant is heel rijk aan externe vrouwelijke hormonen en werkt kalmerend. Er zit ook heel wat vitamine B in het brouwsel.” Het bier is nog volop aan het gisten, maar is nu al bijna uitverkocht. Wie het unieke brouwsel nog in huis wil halen, zal snel moeten zijn. Opvallend: Elza zelf verdient niks aan haar geheime recept. “Dat is een keuze die ik heb gemaakt en waar ik niet meer op terugkom. Voor mij draait het leven niet om geld”, besluit Elza met een glimlach.

(MM)

>> Wie het bier zelf wil proeven kan terecht op http://www.levir.be/epona.html voor een bestelling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier