Bruggeling Bart Balcaen lanceert naast commerciële pop- en dancestudio ook eigen platenfirma

Bart Balcaen in zijn studio. (Foto BP) © Benny Proot
Redactie KW

Omdat ze thuis over een eigen home studio beschikken, duiken steeds minder artiesten en bands de studio in om opnames te maken. Deze ontwikkeling hield de ingeweken Bruggeling Bart Balcaen er niet van om zwaar te investeren in een professionele studio.

Deze uitgeweken Kortrijkzaan bouwde in nauwelijks zes maanden een eigen muziekstudio die uitermate geschikt is om commerciële pop- en dance-tunes te (laten) produceren.

Bart Balcaen is een 37-jarige Kortrijkzaan die de liefde in de buurt van Brugge vond en vandaag met zijn teerbeminde in de binnenstad van Die Scone woont. Op zijn achttiende startte Balcaen, als student in bijberoep, met het maken van audiomontages voor organisatoren van evenementen, in de homestudio die hij samen met zijn vader bij elkaar geknutseld had. “Dit was het opstapje naar het maken van commerciële dansmuziek voor Byte Records, het label dat grote hits scoorde met onder meer 2 Unlimited, Sash! en Sylver. Voor hen werkte ik als ghostproducer, wat erop neerkwam dat ik anoniem tracks in elkaar stak die artiesten tot bij het grote publiek brachten”, schetst Balcaen. “In die slipstream heb ik voor nog andere labels gewerkt. De intrede van het digitale tijdperk in de muziek, en dus ook het gebruik van allerlei softwareprogramma’s, sneed mij als het ware de pas af. Ik was een nazaat van het analoge tijdperk en wist geen raad met die technologische omwenteling.”

Schilderbedrijf

Na een lange periode waarin hij zich vooral bezighield met de uitbouw van een eigen schildersbedrijf, begon het dit voorjaar bij Balcaen opnieuw te kriebelen. Hij schafte een laptop aan en zette er software op, maar al snel stelde hij vast: not the real thing. Hij nam het besluit om zelf een professionele studio bij elkaar te kopen.

Bart Balcaen: ?Ik blijf een schoenmaker die bij zijn leest blijft en daarom focus ik me in mijn studio op het componeren en produceren van pop en commerciële dance, (uplifting) trance en zelfs een onvervalste schlager. Daarom beschouw ik mijn stek ook als een projectstudio die uiteraard ook voor opnames afgehuurd kan worden. Ik maak ook deel uit van een aantal internationale platenlabels voor wie ik in opdracht ghostproducing doe, onder meer enkele (wereld)bekende dj’s. Ik probeer me van anderen te onderscheiden door, naast de bekende aangeboden plugins die je zelf moeilijk beter kan maken, niet enkel unieke baslijnen te bedenken, maar ook eigen samples in elkaar te steken en een unieke sound te creëren.”

Daarnaast leeft Balcaen zich ook in het commerciële popgenre uit. Zo werkt hij momenteel met Emanuel Deprez aka Preyman aan het schrijven en produceren van nummers voor diens debuutalbum. Die plaat zal op Balcaens eigen label 94 Records uitkomen.

(svv)

Het volledige interview met Bart Balcaen lees je deze week in het Brugsch Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier