Brugge zet in op voedselreductie bij zorginstellingen

© DDM
Redactie KW

De stad Brugge stelde in het kader van een Europees project rond duurzame voeding de ‘Food Guidelines’ op. Daarbij maakt het onder andere prioriteit van het onder controle houden van voedselverlies.

Dat blijkt volgens research uit andere landen vooral bij zorginstellingen een onnodig hoge kostenpost te zijn en daarom wordt samen met vier Brugse zorginstellingen gestart met het voedselverlies in kaart te brengen. AZ Sint-Jan, AZ Sint-Lucas, VZW De Kade campus Het Anker en Rudderstove werken mee aan het project. “De bedoeling is om in eerste instantie te meten hoeveel verlies er is”, zegt schepen van Leefmilieu Mieke Hoste. “We hebben met de vier gekozen instellingen een mooie mix van verschillende soorten keukens en aantal patiënten. Door geen onnodig overschot meer te produceren, willen we in functie van ons klimaatplan de uitstoot verminderen. In Nederland werd zo tussen de 50.000 en de 150.000 euro per ziekenhuis bespaard.”

De zorginstellingen staan zelf in voor de metingen. “We wegen wat geproduceerd werd en wat we achteraf overhebben”, zegt Sabine Wintein, keukenverantwoordelijke van Het Anker. “Aan de hand van die cijfers passen we de hoeveelheden aan.” De bedoeling is om via deze eerste ervaringen een aanpak op maat te creëren voor alle zorginstellingen. Het project kon alvast rekenen op appreciatie. “Vorige week ontvingen we een speciale vermelding op de MUFPP-awards in Valencia in de categorie foodwaste.”

(DDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier