Brugge neemt afscheid van eregouverneur Olivier Vanneste

Redactie KW

Voor een bijna volgelopen Sint-Salvatorskathedraal werd woensdag in Brugge de uitvaartplechtigheid gehouden voor Olivier Vanneste.

De in Kortrijk geboren eregouverneur en baron sliep vorige week woensdagavond op 84-jarige leeftijd in alle rust in Brugge in.

Na de verwelkoming door Sylvie Vanneste, één van de vier kinderen die de eregouverneur met zijn echtgenote Marie Claire De Breucker had, hield gedeputeerde Guido Decorte een toespraak namens de provincie. Guido Decorte verving huidig gouverneur Carl Decaluwé die momenteel op handelsmissie is naar Oezbekistan en Kazachstan.

“Man met visie, missie en strategie”

De gedeputeerde omschreef Olivier Vanneste als “een man met een missie, een visie en een strategie. Daarbij legde hij een resolute, vastberaden houding aan de dag, gekenmerkt door een zeer sterke verantwoordelijkheidszin. Hij beschikte over de uitzonderlijke gave om op de essentie van de problemen in te gaan. Dit bleek onder meer tijdens de ramp met de Herald of Free Enterprise. Twaalf minuten na het eerste alarm was hij al ter plaatse om een crisiscentrum op te richten. Er vielen 193 doden, maar er werden ook 367 mensenlevens gered. Het leverde de eregouverneur de grootste onderscheiding op die een buitenlander in Groot-Brittannië kan krijgen”, sprak Guido Decorte, die ook uitgebreid inging op de kwaliteiten van eregouverneur Vanneste als economist, onder meer als stichter-directeur van de West-Vlaamse Economische Raad (WER) en het West-Vlaams Economisch Studiebureau (WES).

Hij typeerde Vanneste als “de inspirator van de economische ontwikkeling in onze provincie”. In het Provinciaal Hof op de Markt van Brugge kan iedereen nog tot en met vrijdag 26 september het rouwregister van de eregouverneur ondertekenen. Dit is mogelijk van 9u.30 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur.

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier